Khamis, Januari 21, 2010

KENAPA AKU HARUS MELALUI SEMUA INI????

Suatu persoalan yang melanda benak fikiran aku hari ini... Ketika aku perlu melalui banyak perkara dalam satu masa, serentak dan sekali gus... Ya ALLAH, kenapa aku harus melalui semua ini.... Ya ALLAH, kenapa ujian MU seberat ini.... Keluh kesah mengiringi nafas yang silih berganti... Dalam dada terasa beban yang menghimpit... terlalu berat dan terlalu menyakitkan... Ya ALLAH kenapa mesti begini perjalananku... Sukarnya aku melaluinya, kenapa aku?? Bertubi-tubi!Astaghfirullah Al-Azim.... Inikah iman dan keikhlasan aku? Biarlah aku menangis sekarang, biarlah beban itu terlalu berat sekarang... Aku redha, aku ikhlas menerimanya... Ampunkan aku yang alpa dan tidak berdaya ini..."Allah tidak menguji seseorang itu melainkan bersesuaian dengan kemampuannya"

Ayat yang aku pegang setiap kali menerima musibah, setiap kali menempuh halangan dan kepayahan, setiapkali melalui dugaan.... Dan, aku terlupa... Ampunkan Aku.... sesungguhnya aku tidak pernah menidakkannya, melainkan melaluinya dengan kuat dan tabah..

Ketika airmata aku ini menitis ke pipi tanpa bisa aku tahan, seorang sahabat melihat aku dan berkata, "Aku tahu kau kuat... Bersabarlah. Jika selama ini kau bisa melaluinya... pasti kau akan terus dapat melaluinya"


"Tapi aku sudah terlalu penat... Aku tidak sekali-kali berputus asa... dan kini aku sudah terlalu penat!" Aku tidak dapat bertahan lagi. Itulah hakikatnya...

" Kau tahu nasihat dan sumpah baginda SAW? Antaranya, bersedekahlah nescaya kau tidak akan menjadi miskin... Laluilah penganiayaan dengan sabar, kau akan menjadi lebih mulia dan janganlah meminta-minta, kerana ia pintu kefakiran... "

Aku sememangnya akur... Pernah aku membacanya dan aku tahu pasti sunnah itu benar.. namun aku sendiri tidak punya keyakinan apakah yang aku lalui ketika ini suatu penganiayaan. Aku cuma memikirkan kejamnya mereka yang menambahkan beban tanggungjawab dan amanah kepada aku, bertimpa-timpa, berturut-turutan.... sehingga aku berasakan begitu tidak mampu untuk melaluinya..... aku bukan sekadar berasakan keletihan itu, malah aku sangat menyesali dan sedih kerana menolak, dan menolak... dan aku ingin sekali mereka tahu...
aku sudah tidak mampu untuk melalui banyak tanggungjawab, amanah yang banyak... sedangkan dalam masa yang sama di sekeliling, sindiran....tohmahan....komentar.... sentiasa ada mempertikai pelbagai perkara... sedang yang bertindak begitu hanya bisa mengomel, tetapi tanggungjawab atas menyempurnakan sesuatu dilonggokkan kepada orang lain.

Aku tidak sesekali ingin menuding, cuma aku ingin sekali mereka faham... fizikal aku sama dengan mereka...punyai sepasang tangan, sepasang kaki, sepasang mata dan sekujur tubuh...biarpun tiada cacatnya. Sebagaimana mampu kalian menanggung segala tanggungjawab selayak itulah juga kemampuan aku... tidak lebih, malah tidak juga kurang.... aku bukan punya 2 pasang kaki...jika ada pun pastikah semua anggota itu berfungsi? Aku tidak miliki lebih daripada sepasang tangan, sehingga membolehkan aku berbuat sesuatu yang melebihi orang lain.... jika ada sekalipun, mampukah aku mengendalikannya.... Aku hanya ada sekujur tubuh... untuk memikul asakan-asakan beban...bukan dua, bukan tiga apatah lagi empat... jika adapun bolehkan aku berdiri seimbang untuk melakukan semua perkara serentak?

Sedih dalam hati ini, aku pasti kalian tidak akan ketahui jika tidak aku ungkapkan. Aku sedih kerana kepercayaan kepada aku ini terpaksa aku patahkan..

Aku sedih keyakinan kepada aku ini terpaksa aku sangkalkan...
Aku sedih amanah yang diberikan terpaksa aku tolak...
Aku sedih, sedih dan teramat sedih.... aku sedih!!!!

Tapi aku punyai hidup yang perlu aku lalui juga... aku punyai keluarga walaupun tidak sehebat keluarga kalian... Aku hendakkan kesenggangan walaupun tidak selewah masa senggang kalian... Aku mahukan ketenangan biarpun tidak sesenang dan seaman kalian... Yang paling utama... AKU INGIN DAN MAHU MASA INDAH DAN KETIKA BERMANAFAAT BERSAMA DIA.. DIA yang amat aku cintai.

Biarpun jika aku ikhlas dengan semua ini, aku tetap bersama DIA...
Biarpun jika aku sabar dengan kepayahan ini, aku tetap di sisi DIA...
Biarpun jika aku redha melaksanakan kepercayaan yang kalian berikan, aku tetap dekat dengan DIA....


Namun...
Aku ingin berbicara dengannya melalui QalamNYA... Al-Quran
Aku ingin memeluk dan membelainya melalui perintahNYA.... Sholat
Aku ingin mendampingi dia dan bersenang-senang denganNYA...Munajat
Aku ingin sentiasa berbisik kasih sayang dan bercinta denganNYA... Zikir
Aku ingin memenuhi HakNYA...berpuasa.

DAN, banyak lagi aku inginkan bersama DIA.....

Tetapi, JIKA bersama kalian sepanjang masa..... Bagaimana ikatan, tautan, hubungan Aku dan DIA?????

JAWABlah kepada aku ini...
Kenapa aku perlu bersama kalian melebihi DIA?
Kenapa aku patut melakukan amanah kalian melangkau kepentingan DIA?
Kenapa aku mesti memenuhi kehendak kalian melepasi keutamaan DIA?

Tiada apa yang ingin aku pinta....
berilah sedikit kesenggangan, jika bukan untuk aku pun... asalkan aku punya segalanya...masa, ruang, perhatian, kecintaan, kerinduan kepada DIA...
INILAH KESEDIHAN AKU... Kesedihan sebenar aku..... Bukan kerana beratnya bebanan itu
Bukan juga kerana payahnya tanggungjawab itu... Bukan pula kerana sukarnya melaksanakan kepercayaan itu... CUMA, aku hanya ingin bersama DIA..


Hati aku ini sudah menjadi reda... semoga emosi akan terus stabil.... tindakanku akan terus rasional...

Dan, aku sentiasa berdoa untuk suatu "Salam (damai), suatu ucapan penghormatan yang diterima daripada Tuhan yang Maha Pemurah" yang tertera dalam surah Yasin ayat 58....

Aku mencatat segalanya di sini, semoga ada yang mengerti... dan aku ingin memohon kemaafan kerana semua ini pula... Semoga akan ada banyak cara untuk kita saling mencintai sesama saudara muslim..... MAAFKAN AKU...."Ketahuilah bahawa sebesar-besar kesenangan di dunia dan di akhirat adalah memberi maaf kepada orang lain dan melupakan terus kesalahannya, nescaya Allah akan meninggikan darjatnya di sisi manusia " - Imam As-Syafie.

Dan semoga aku bisa mengawal hati dan diri aku ini menerusi akal dan sifat serta kelemahan aku ini tidak menjadi sebab terjerumus ke dalam pujukan hawa nafsu dan semoga perasaan yang ada kekurangan ini tidak menenggelamkan rasional aku kepada segala sesuatu. Serta semoga aku dapat membuat pertimbangan yang betul dalam apa juga tindakan dan keputusan...


"Ya ALLAH, peliharakanlah akhlak aku ini dengan segala keindahan iman, ihsan, ikhlas dan taqwa... yang sebenar. Dan lorongkanlah aku ke jalan yang lurus dan benar menuju MU...."

Semoga pernyataan dalam ayat 47, surah arRum yang bermaksud :
"Dan, adalah menjadi hak (tanggungjawab) Kami untuk menolong orang-orang yang beriman."

......Akan bisa aku kecapi...

Dan...jika sekiranya musibah, bebanan, kesulitan, kepayahan dan seumpamanya yang berlaku ini akibat olahan dan perbuatan aku sendiri.... Aku bermohon kepada DIA...
Semoga segalanya dapat aku perbaiki...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan