Jumaat, September 11, 2009

LESTARI JELAJAH DIRI....

Dalam menjalani ibadah puasa dalam hari-hari terakhir Ramadhan ini, hati sebenarnya menjadi sayu dan sedih... Cepatnya masa berlalu, serasa baru semalam melangkah ke bulan mulia ini.... kini hanya beberapa hari sahaja lagi Ramadhan akan meninggalkan kita. Aku terasa banyak kekurangan dalam melengkapi Ramadhanku kali ini.

Entah mengapa aku berasakan setiap hari itu berlalu secara singkat....sangat singkat, sehinggakan banyak yang tidak dapat aku capai dalam satu-satu hari yang berlalu.. sedangkan banyak masa yang tidak aku gunakan untuk aktiviti bukan di bulan Ramadhan ini.. Ditolak dicampur, aku sepatutnya punyai lebih dua jam untuk meraikan Ramadhan ini yakni ditolak daripada waktu makan pagi, makan tengahari, minum petang... namun masa yang ada rupanya tidak mencukupi.

Saban hari dalam bulan ini, aku terkejar-kejar dalam melaksanakan urusan dan tanggungjawab aku dan aku masih tertinggal oleh masa itu sendiri... Apatah lagi pada 10 malam yang terakhir ini... Ada ketika-ketikanya aku menangis sendirian, ya ALLAH ke manakah aku habiskan masa yang ada itu?

Aku bertanya kepada diri aku ini... banyak urusan lagho yang aku tinggalkan, namun masa bermanafaat itu pula tidak mencukupi...

Aku mempersoalkan urusan-urusan aku ini.... sama seperti dulu, namun ke manakah hilangnya kelapangan dan kesenggangan aku....

Aku mencari-cari jawapan dalam diri ini...banyak masalah yang telah selesai, namun mengapa masa yang ada masih tidak mencukupi, perhatian yang ada masih bercapah dan berat...

Dalam hati aku ini berasakan ketenangan... namun aku terasa 'berat'
Dalam hati aku ini berasa selesa..... namun aku terasa 'resah'
Dalam hati aku ini berasa aman.... namun aku terasa 'gelisah'
Dalam hati aku ini berasa damai... namun aku terasa 'terawang-awang'

Mungkin tidak semua akan mengerti keadaan aku beberapa waktu ini.... namun berakhirnya Ramadhan ini aku pasti berasa rindu... Rindu dengan sesuatu, sesuatu yang aku tidak ketahui entiti kandungannya...terlalu abstrak dan memusykilkan... biarpun aku tahu akan jawapannya.
Ibadahku di bulan ini, mungkin tidak banyak berubah daripada bulan-bulan yang lainnya...jika adapun terlalu sedikit...cuma yang ketara aku rasakan dalam hati aku ini.. ada KEINDAHAN yang tersendiri... sangat membahagiakan berdasarkan perspektif aku..

Saban malam aku pasti 'dikejutkan'... aku bangun seawal jam 3.30 pagi. Alhamdullillah, sebab fenomena itu tidak pernah pergi jauh daripada aku ini, apatah di bulan Ramadhan ini... Ia hadir lebih kerap dan lebih membuatkan aku mudah dalam beberapa urusan. Mungkin kalian juga pernah merasai pengalaman yang sama... dibisikkan di telinga pujukan untuk membangunkan aku daripada lena yang panjang.... Dialunkan tasbih dan takbir di pendengaran untuk memutuskan mimpi yang mengasyikkan... disebut nama aku, membangkitkan aku terlalu selesa di ranjang yang empuk... Aku, pasti terjaga.... bukan dengan rasa terperanjat, terkejut...tetapi dengan ketenangan yang mendatang. Alhamdullillah, fenomena itu beriringan denganku.

Teringatkan teman-teman yang ada juga, aku berasa senang dan gembira... walaupun ada dalam kalangan mereka yang menghadapi ujian dan mengalami dugaan yang berat. Dalam beberapa waktu ini juga, aku alami rasa mual, dan muntah-muntah.... tanda seperti hamil, kononnya... Namun, mustahil bagi aku hamil pada ketika ini.... cuma aku berasakan akan ada berita gembira yang datang dari dalam kalangan orang-orang yang akrab dengan aku. Aku tidak pasti, cuma mungkin ada... itulah telahan aku. Selalunya aku bertanya, namun kali ini aku tidak mahu bertanya... semoga berita-berita gembira itu kelak akan dihembuskan ke pendengaran aku ini.

Aku juga sering bermimpikan banyak perkara...dan mengalami beberapa gerakan naluri, alunan tanda-tanda... Jika ada yang mengingati aku ketika ini... merindui mungkin... terima kasih... semoga ukhuwah yang Allah berikan kepada kita selama ini dirahmati dan diberkati... Semoga ukhuwah itu juga akan berpanjangan.

Sebut tentang teman-teman.... aku ingin mengucapkan tahniah kepada seorang sahabat dengan kelahiran puteri tercinta pada awal Ramadhan yang lalu. Ketika aku menerima pesanan ringkas itu di skrin telefon, aku termangu sebentar... apakah ia suatu gurauan? Aku tersenyum sendiri.... dan aku simpan telefon itu dengan penerimaan yang berbaur.. Memang aku dalam keadaan seperti perempuan hamil sekarang, tapi yang satu ini sudah pun lahir ke dunia.... Biar betul!


Ketika punyai masa yang senggang, aku segera mencari telefon aku semula dan membaca dengan berhati-hati... Ia berita gembira, namun mengapa perlu ada tanda tanya... masakan si pengirim main-main dengan berita itu...hatiku berbunga-bunga... apa tidaknya, kehadiran permata hati itu benar-benar dinantikan oleh pasangan sahabatku dan anak lelaki mereka... kini kehadirannya memberi lebih banyak kebahagiaan terutama di Eidulfitri yang menjelang...
"TAHNIAH sahabat, dengan kebahagiaan itu.."


"Jika DIA hendak memberi, DIA pasti memberikan yang terbaik... Jika DIA memberikan yang buruk sekalipun, pasti akan ada sesuatu hikmah di pengakhirannya... HIKMAH yang tidak kita ketahui..." Nasihat seorang teman kepada aku suatu masa dahulu... aku masih ingat!
Kadangkala sesuatu yang diambil daripada kita adalah yang terbaik yang pernah kita miliki... ada kalanya kita belum menikmati yang terbaik itu sudah diambil kembali daripada kita... Kadangkala kebahagiaan yang sangat banyak dalam hidup kita, direngut secara tiba-tiba... Siapa tahu? Aku tidak tahu! Dia tidak tahu! Kalian juga tidak tahu...

Begitu juga dengan kepercayaan yang diberikan kepada kita. Adakalanya kita berasakan bahawa segala apa yang kita lakukan mendapat kepercayaan sepenuhnya daripada oranglain; terutama daripada mereka yang kita sayangi....tapi ada ketikanya, segala tindakan kita diragui dan disyaki... Maknanya kepercayaan itu goyah? Maknanya kepercayaan itu berkurangan? Maknanya kepercayaan itu hilang? Aku tidak ada jawapannya... ada kalanya kepercayaan dan keyakinan seseorang kepada kita akan tergugat disebabkan oleh perlakuan kita sendiri...oleh tingkahlaku dan tindakan kita.... bukan pun hilang, bukan pun berkurang... cuma sedikit diragui.
itulah hakikatnya....

Ah... baru sahaja aku nyatakan sebentar tadi! Cepatnya masa itu berlalu... dan aku kesuntukan masa ketika ini. Semoga aku boleh mencatat lagi dengan masa yang cukup dan keadaan yang selesa. Memandangkan masa yang sedikit ini, aku terpaksa berundur dahulu... Setakat ini catatan aku hari ini...

Wassalam..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan