Rabu, Julai 10, 2013

Terusiknya Hati Ini Lagi....

Untuk  sekian kalinya aku mencatat lagi.. Dalam mesyuarat yang tidak begitu melibatkanku...sekadar menjadi pendengar yang  taat.. untuk ambil tahu atas suatu tanggungjawab yang diamanahkan... Memang ada ketikanya kita berasa jemu dengan sesuatu rutin yg tidak berubah dalam hidup..Jika dalam setahun  aku terpaksa menghadiri dua atau tiga mesyuarat sehari..  Cuba dikira jika sehari sekurangnya sekali...atau seminggu sekurang-kurang tiga kali.. Tanggungjawab mesti kita lakukan dan dilaksanakan sebaik mungkin. Hari ini hati ini aku berasa sedikit resah dan sedikit rasa malas.. Entah kenapalah sedemikianlah rasa hati ini.. Bertenanglah wahai hati...bersabarlah wahai hati.. mungkin keresahan ini hanya sementara..
Bertemu dengannya secara berhadapan buat hati ini terisi kembali.. Aku berasa malu, begitu juga dengannya.. Entah mengapa aku rasa  suka dan riang apabila melihatnya. Namun aku perlu bersedia menghadapi kenyataan... aku tidak pernah berharap apa-apa..lagipun aku dan dia tidak sekufu. Tentu ada sebabnya mengapa kita tidak digalakkan mencari pasangan yang tidak sekufu.. Apabila melihat keluarganya aku sedikit cuak..  Entah mampu atau tidak aku menyesuaikan diri, tidak pula dapat aku pastikan. Beberapa hari ini aku teringatkannya. Kata orang jika asyik teringatkan seseorang pasti orang yang di sana itu teringatkan kita juga. Tidak dapat dipastikan juga. Banyak perkara yang berkemungkinan. 
Mungkin dia juga berasakan ketidaksekufuan kami ini, tambahan usianya lebih muda berbanding aku walaupun setahun dua cuma. Entah kenapa sejak akhir-akhir ini yang berkenan denganku dan rajin melayanku berusia lebih muda daripadaku. Termasuk dia yang seorang ini. Namun kali ini biarpun hati ini telah terusik lagi, aku tidak mahu membuat iskhtiharah dahulu. Aku sedar salah tindakan aku ini namun aku hanya ingin bertenang. Tidak mahu tergesa-gesa untuk membuat pilihan. Doaku setiap kali teringatkannya, semoga jika dia terbaik untukku, hidupku, agamaku dunia dan akhirat semoga perjalanan kisah aku dengannya dipermudahkan. Semoga didekatkan hati kami.Semoga juga diberikan kekuatan untuk kami melalui semua dugaan ini dengan cekal dan tabah. Dan sekiranya jodoh ini terbaik buat kami, maka senangkanlah hati-hati kedua-dua ibu bapa kami; juga saudara-saudara kami dalam bersama-sama meraikan dan merestui hubungan kami.


          Mungkin benar kata-kata 'seseorang' itu.... hatiku ini sudah banyak kali terluka sehingga aku tidak rasa untuk membukanya lagi. Hati ini juga sudah banyak berkorban dan merelakan atau melepaskan orang-orang yang aku kasihi.. sehingga hatiku ini seakan-akan tertutup untuk melalui jalan-jalan itu lagi. Namun secara tidak sengaja, dia telah membuatkan hatiku terusik lagi. Ada sinar di matanya. Ada senyum di bibirnya.... dan aku sedar itu. Tertunduk dia malu ketika aku memandangnya dan apabila dia memandang aku pula, debaran dalam dadaku tiba-tiba hadir. Mungkin ada yang perasan kecanggungan aku ketika dia ada, namun aku tidak bersedia sebenarnya meneruskannya... bermain perasaan dan melayan karenah hatiku sendiri..Padaku aku sudah terlalu tua untuk beromantika d' amor seperti waktu dulu-dulu. Cukuplah apa yang aku lalui ini. Semoga ada kekuatan di  pihak yang satu lagi memulakan langkah ke perjalanan seterusnya.

           Hmm.... hati ini benar-benar terusik lagi kali ini. Bukanlah orang yang hebat aku kira namun ada sesuatu yang menarik aku dekat padanya. Namun fenomena lalu memang sering berulang lagi. Akhir-akhir ini aku bermimpikan seorang dia. Kami jarang sekali berbicara, jarang sekali bersua muka namun ada sesuatu yang menjadikan aku dan dia ada 'sesuatu' yang aku sendiri tidak tahu. Keresahan aku menolak rasa ini menjadikan aku cuba jauh daripadanya. Namun dia menghadirkan diri dalam mimpi-mimpiku. Tiada pula aku bisa menganggap dia sengaja hadir. Secara kebetulannya sahaja. Aku akur. Namun aku sering sahaja berdoa untuk tidak terlibat dengannya. Namun ketentuan Allah siapa yang tahu. Mungkin apa yang aku suka tidak baik untukku, siapa tahu?  Maka aku pendamkan hal ini sendirian. Rasanya setelah berbulan-bulan dalam keadaan ini, aku yakin tidak siapa yang tahu apa yang ada dalam hati kecil ini... Ya Allah, berikanlah aku isyarat dan petunjukMU agar tidak sesat lagi di jalan-jalan yang palsu... Semoga kali ini perjalanan hidup ini tidak akan serumit sebelum-sebelum ini. 

             Bermohon maaf aku  kerana buat kali ini aku tidak bersungguh-sungguh berkongsi kasih dengan orang lain. Kerana aku berasa sudah cukup tua untuk mengulang momen-momen itu. Semoga akan ada kekuatan dalam diri ini untuk meneruskan yang terbaik untuk diri ini dan semua yang ada di sisi. Inshaa Allah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan