Khamis, Jun 27, 2013

TERJAWABKAH PERSOALAN DI HATI...KENAPA DIA BUKAN UNTUKKU?

     Sahaja aku mencatat hari ini walaupun kesuntukan ruang dan masa. Meluahkan apa yang terfikir di minda dan terbuku di hati. Malahan jika boleh setelah semuanya aku catatkan semoga sedikit keresahan hati ini dapat dibiaskan keluar dan menenangkan hati dan menceriakan hari-hari yang mendatang.

        Sebulan lamanya aku kurang sihat. Macam-macam keadaan aku lalui, ditambah dengan tanda-tanda akhir zaman yang melanda. Jerebu yang membuatkan semuanya sebu. Libu hati ini dengan beberapa perkara. Tidak terduga cuti baru-baru ini begitu tidak menyebelahi aku. Baharu ingin berehat tetapi diberikan ujian sakit olehNYA. Syafakallah dan kifarah, kata teman-temanku. Ketika sakit inilah aku menilai beberapa perkara. Salah satunya tentang tanggungjawab dan tugas yang aku lakukan. Sehingga terlintas di minda, jika ditakdirkan aku pergi dahulu... tentu akan meninggalkan beban kepada yang lain. Maafkan aku. 

     Lantas aku berdoa agar ALLAH menyembuhkan aku segera, agar aku dapat menyelesaikan tugas yang tertangguh. Supaya jika ditakdirkan hayat ini tidak panjang atau aku bercuti lama, ada pelapis untuk semua tanggungjawab dan peranan yang aku galas. Sesungguhnya DIA Maha Memahami.  Alhamdullilah keadaan aku lebih baik ketika ini.

       Teringat aku kepada si dia. Yang aku lepaskan seikhlas hati ini walaupun aku sangat menyayanginya. Kini dia masih lagi di depan mata namun aku tidak berdendam mahupun sakit hati kepadanya. Ya Allah.. KAU pengatur yang hebat. Tidak KAU jodohkan aku dengannya. Walaupun aku seperti sangat dekat dengannya dan mengerti tentangnya namun aku yakin sebenarnya sehingga kini aku sememang tidak serasi dengannya. Khabar terbaharu dia buat hal lagi. Bila-bila sahaja tanpa mengenal masa , siapa, di mana... dia menegakkan kebenaran yang dia sahaja berasakan benar. Jika hitam katanya, hitamlah keputusannya dan begitulah sebaliknya. Dia tidak akan berganjak. Seranglah dari arah mana sekalipun dia tidak akan berputus asa. Satu sifat dirinya yang aku kenal sangat. Kata orang dia 'mendahului' ketuanya. Dia memutuskan banyak hal berdasarkan pandangannya sendiri tanpa persetujuan ketuanya. Sehingga ada hati yang terhiris dengan tindak-tanduknya. Malas bergaduh dan mengalah kerana terpaksa. Entah kenapa dia tidak mahu berubah sikap itu. Dia memang degil.
 
      Ya ALLAH, kini aku lebih mengerti. Aku mungkin sudah beralah jika aku di sisinya, hidup terkongkong dan aku terpaksa menurut sahaja kehendaknya. Aku bersyukur tidak berjodoh dengannya walaupun sehingga kini aku tidak ada penggantinya yang sah. Yang sah! Kerana dalam hati ini sudah ditempati oleh seseorang. Mungkin tidak sehebat dia tetapi kesederhanaannya dan sifat pemalunya begitu menarik perhatianku.. Aku reda jika dia jodohku.. Biar pun sederhana aku akan menerimanya seadanya. Dia tidak setampan dia...tetapi dia lebih memahami. Aku berdoa, jika dia untukku maka dekatkanlah hati kami dan semoga kami dapat menerima satu sama lain seikhlasnya. Kami tidak sering bertemu namun dalam hati ini ada getaran halus apabila teringatkan.  Walaupun tidak sehebat getaran ketika dulu namun dia memberikan aku sedikit rasa itu kembali sedikit demi sedikit. Ya Allah, bersyukur aku diberikan nikmat ini untuk merasakan kembali rasa bahagia dan rindu itu. 
 
        Namun belum terjawab segala persoalan di hati ini.. Entah mengapa masih lagi ada situasi yang memerlukan aku terpaksa membuat pilihan. Walaupun telah penat aku membuat pilihan sebelum ini. Semoga akan ada keputusan yang terbaik buat kami ini. 
       Dia yang dahulu itu bukan untukku. Sebab itu, walaupun aku masih menyayanginya namun aku juga masih banyak tidak bersetuju dengannya. Dia keras kepala dan degil dan aku pula degil dalam diamku.  Api dengan api akan lebih marak. Mungkin kerana itu ALLAH tidak menetapkan dia buatku. Aku ikhlas, dan akhirnya kini hati ini dapat menerima hakikat bahawa aku sememangnya tidak ditakdirkan untuknya.  Akhir-akhir ini aku sering sahaja bermimpi tentang banyak dia yang telah hadir dalam hidup ini. Setiap kali tidur aku pasti bermimpi mereka. Bukan sahaja yang lama tetapi juga yang baharu. Ada yang menidakkan aku hadir dalam hidup mereka dalam alam nya. Ada yang menjauhkan diri dariku ini namun aku mengerti apabila DIA mengaturkan hidupku sedemikian. Ada seorang ustaz berkata kepadaku, bersyukurlah dengan kekuatan naluriku ini... merasakan dan melalui sesuatu jaringan halus perasaan orang lain. Katanya, manafaatkanlah namun jauhkan diri daripada bersyak wasangka kerana semua itu hasutan syaitan. Gunakan anugerah itu dengan betul dan aku bakal mengerti mengapa ALLAH memberi.

         Dalam hidup kita ini, jangan terlalu banyak mempersoalkan segala-gala hal yang kita lalui. Biarpun pahit atau kelat, akan sampai ketikanya berakhir dengan kemanisan. Biarkan jauh yang sepatutnya milik kita, jika ditakdirkan untuk kita pasti akan datang juga kepada kita. Dan, ALLAH akan memperkenankan segala doa kita. Cuma lambat atau cepat sesuatu termakbul bukan kuasa kita menentukannya. DIA lebih mengetahui.
Bak kata Imam Al-Ghazali... "Jika mulia sesuatu yang kita tuntut dan cari, maka akan sukar dan sulit jalan...hebat halangannya dan payah mencapainya," Begitu lebih kurang susunan kata-kata yang membawa pengertian yang dalam dan bermakna. Dan dengan jelas, itulah yang berlaku sekitar hidupku ini. Aku tidak tahu piala mana yang bakal aku  pegang kelak di akhirat namun selagi hayat dikandung badan aku pasti mencuba berbuat sesuatu yang terbaik untukku.
 
        Kerana keadaan kurang sihat sebulan ini, berbagai-bagai alternatif cuba aku lakukan. Maka bermacam-macam pula keputusannya. Bagi aku apapun keputusan yang ada, yang penting adalah usaha dan usaha...berikhtiar untuk terus hidup dalam kesejahteraan. Biarlah orang tidak memahami apa yang catatkan ini.... yang penting aku lega melepaskan beban dalam hati.
       Semoga masih banyak peluang bagiku mengubati hatiku yang pernah terluka (Hmmm... terluka? Mustahil!) kerana aku melepaskan semua mereka seikhlas mungkin.... tiada sebarang protes, tiada pengaruh sesiapa, tiada keingkaran... kerana aku ikhlas dalam melepaskan mereka daripada hidup ini. Aku pasti akan ada jalan yang luas terbentang di hadapan sana...cuma memerlukan aku untuk terus mencarinya. Wallahualam...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan