Ahad, Jun 09, 2013

PERSOALAN ATAU MEMPERSOALKAN..

Catatan hari hanya untuk mengisi masaku ketika mengawasi  Peperiksaan... jika tidak kantuk menguasai diri... maka dengan mencatat aku bisa mengembangkan minda  setelah membaca beberapa bahan untuk penulisan ini... Banyak cerita yang boleh dikongsikan sebenarnya namun aku lebih suka bercerita tentang pandangan sendiri. Tentang sesuatu yang tidak menyentuh peribadi yang banyak. Cukuplah aku meletakkan peribadi sendiri. Bukanlah untuk membuka pekung di dada. Berkongsi dalam kesederhanaan tanpa melabelkan aib seseorang.  Baru-baru ini aku mendengar lagi kisah teman-temanku. Entah mengapa kisah lalu diungkit-ungkit lagi namun bukanlah satu kesalahan untuk membetulkan suatu kesilapan yang telah dipendam bertahun-tahun. Berkaitan dengan sahabatku.. menyebutnya aku sedikit rasa terharu dengan pelbagai dugaaan yang aku lalui yang berkaitan dengannya. Walaupun hakikatnya aku tidak menerimanya namun apa sahaja yang berlaku telah pun berlaku. Sangkaan yang aku nafikan juga telah terbukti. Ya Allah ampunilah aku dan ampunilah dia, jika benar dia telah menganiayaiku ini.. Kami memang agak rapat dan aku sering sahaja menemani dalam banyak keadaan namun dalam hal begitu, masih lagi aku dan dia ada batasan yang memisahkan kami rupa-rupanya. Aku akur jika itu ketetapanNYA itu. 


      Siapa sangka, pesanan beberapa orang yang ahli dalam sesuatu bidang itu, aku terima sekali lagi. "Berhati-hati dengan yang baik dengan kita, kerana keburukan itu bukan hanya datang yang jauh dan yang tidak rapat dengan kita." Kata-kata nasihat yang aku sering terima daripada orang dalam golongan itu. Memang berat untuk menerima hakikat itu. Dan daripada bahasa bicara orang yang ahli itu aku mengetahui maksudnya sebab aku juga sebenarnya terlibat dalam bidang yang sama secara tidak langsung. Banyak perkara yang aku tidak begitu memberikan perhatian, atas sebab-sebab tertentu yang aku sendiri mengerti. Demi sahabat itu juga. Tidak sesekali aku menyangka dia akan mempunyai sekelumit rasa tidak senang kepadaku sehingga hari ini. Apabila namanya disebut dengan jelas dan aku bertanya kenapa nama itu yang terpacul dari mulut ahli itu.. dia hanya menyatakan hanya teringat kisah lama sahaja.. dan aku memahami persoalan itu dan tidak akan mempersoalkannya.
           Mungkin banyak hal yang tidak terduga dengan pelbagai kejadian yang berlaku dalam hidupku ini. Banyak juga yang tidak terduga walaupun banyak yang betul pada sesuatu yang aku duga. Rasa hampa, rasa kesal menerobos dalam jiwa ini. Ketika ini aku tidak berapa sihat... kerana begitulah selalunya resam yang akan aku hadapi dalam hidup ini dan seringkali juga sebenarnya aku seakan-akan berputus asa dengan apa yang aku alami. Namun jika aku berputus asa, merupakan satu dosa dan sesuatu yang tidak digemari oleh Maha Pencipta.. dan aku akan sentiasa membentuk rasa positif dalam hati dan minda ini.

         Setiap yang berlaku pasti akan ada hikmahnya. Itulah yang aku tanamkan dalam hati dan minda ini untuk terus membentuk rasa positif dalam diri. Kekuatanku ini sangat perlu untuk melalui pelbagai ujian yang diberikan. Aku punyai ramai kawan namun aku sebenarnya selalu menjauhkan diri daripada para sahabat yang ada untuk mengelakkan prasangka kepada mereka. Dalam pelbagai dugaan kita akan mengenali kawan kita. Begitu juga kawan kita dapat mengenali siapa kita. Aku sudah terbiasa membantu mereka namun aku  tidak memaksa mereka untuk terus berada di sisiku ketika aku dalam kesukaran dan kesusahan. Jika ditakdirkan mereka melupaiku pada waktu senang mereka, aku reda dengan segalanya.
Yang penting, tugas sebagai kawan atau sahabat itu dapat aku laksanakan. Cuma aku mempersoalkan juga sebenarnya mengapakah rakan yang sering aku bantu itu menyimpan niat buruk kepadaku. Apakah diri ini menjadi tempat untuk orang lain beriri hati kepadaku. Aku tidak punyai apa-apa kelebihan untuk menjadi bahan iri hati orang lain... rupa paras yang cantik jauh sekali, entahlah... tidak tahu apa kelebihanku sehingga menjadi rasa marah atau irihati orang lain. Banyak lagi yang di luar sana, terutama dalam kalangan rakan-rakan lain mempunyai pelbagai kelebihan dan keistimewaan, namun entah mengapa aku pula yang menjadi bahan kedengkian waima oleh rakan-rakan aku sendiri.Mengenangkan ujian ini, aku terasa begitu kerdil sekali...... JUGA, sedih kerana keikhlasan aku bersahabat rupanya menjadi duri juga dalam hidupku. Ya ALLAH, semoga dibukakan hati rakan-rakanku (sudah tentu yang aku ketahui bukan seorang itu sahaja) untuk tidak menanam rasa dendam dan irihati kepada diri ini. Semoga dilepaskan segala "ikatan" yang membelenggu hidup aku ini. Bebaskanlah aku mencari hidupku ini sendiri. Biarpun sebenarnya sukar, apatah orang pengantaraan mereka itu tidak ada di muka bumi ini lagi, namun dengan rasa keikhlasan pasti 'ikatan' itu bakal terungkai juga. 
        Mengenangkan hal-hal persahabatan ini aku juga masih memujuk hati ini memaafkan sepenuhnya seorang rakanku... semoga aku diberikan kekuatan memberikan kemaafan ini. Mungkin dengan segala yang berlaku sekarang ini, aku yakin rakan itu sebenarnya belum menyedari betapa aku belum lagi memaafkannya sepenuhnya. Dengan semua layanan aku kepadanya mungkin mereka akan menganggap aku sudah melupakannya. Aku sememangnya sudah memaafkannya tetapi aku tidak mahu jatuh dalam lubang yang sama. Persahabatan aku dengannya hanya berlandaskan hablum minnas sahaja untuk menjaga hablum minnallah... hanya DIA Maha Mengetahui. Persoalan ini sering juga aku fikirkan... aku tidak tega melupakannya, apatah lagi ketika mereka yang bertaut dengan kisahku itu sentiasa ada di hadapan mata. Atau mungkinkah kerana kurangnya keikhlasanku memaafkan mereka yang berbuat salah kepadaku itu, maka aku juga masih terikat dengan rasa tidak senang orang lain kepadaku.. Ya ALLAH berikan petunjuk kepada ku dan berikanlah aku kekuatan untuk aku memaafkan oranglain dan membaiki kelemahan diri ini.. Wallahualam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan