Khamis, Mei 09, 2013

PERLUKAH PENGERTIAN???

       Assalamualaikum... Setelah sekian lama, aku menulis lagi. Bukan membicarakan tentang politik sebagaimana sebahagian warga Malaysia kini. Jika ada pun tidaklah aku berpihak kepada mana-mana ideologi yang kurang aku senangi tanpa mengaibkan mana-mana pihak. Soal yang aku ingin bicarakan hanya istilah yang sering digunakan oleh golongan muda hari ini. Sebagai salah seorang yang hidup memperkasakan bahasa rasmi dan bahasa kebangsaan kita aku suka menyentuh perkataan yang sering digunakan oleh parti-parti politik kini. Antaranya fitnah, aniaya, zalim, khianat, kutuk, dan seumpamanya. Apabila aku memberikan komen ada pula yang menyelar bahawa aku tidak pernah faham dan mengerti semua istilah yang digunakan itu. Hanya kerana mereka menganggap bahawa aku tidak pernah mengalami atau merasainya. Marah juga hati ini, namun buat apa memperbesar hal-hal kecil yang hanya keliru secara pemahaman dan pengerti sesuatu bahasa. Sebagai orang yang perlu membetulkan bahasa yang biasa... dan membiasakan yang betul, banyak yang perlu dilakukan... Maka bermuhasabahlah diri. Banyak yang tidak faham namun janganlah cepat melatah apabila ditegur... hanya untuk mengingatkan bukan untuk menjatuhkan. Dalam hidup yang serba ada, serba sedia.. ungkapan itu sering terpacul di bibir. Entah ke mana rasionalnya semua itu. Jika suatu golongan itu tidak ada yang sentiasa memakai kopiah, adakah mereka itu tidak tergolong dalam golongan kamu?? Entahlah aku tidak bisa menjawabnya. Tanyalah mereka yang sering mengeluarkan kata-kata itu. Ke manakah iktikad kita kerana dengan mudah kita menentukan hukum dan membuat pertuduhan kemudian disebarkan, dipercayai lantas terjadilah ketidakpercayaan kepada semua hal.... lancarkan bantahan. Anak-anak muda kini tidak kenal sejarah mungkin! Aku sendiripun bukan benar-benar kenal sejarah, tetapi tidak pula aku bersikap biadap atau prejudis dengan hal-hal begitu. Dulu aku sangat takut jika ada orang bercakap, "awak ini tak ada sivikkah?".... Kini aku sendiri hendak mengungkapkan mereka ini tiada sivikkah atau tidak ada kesedaran sivikkah? Ada antaranya, mengajar sivik tetapi masih kurang ajar berbanding yang lain.


Sudahlah hal itu, kini aku ingin meluahkan rasa hati ini. Perlukah pengertian daripada semua yang berlaku dalam hidupku ini.
         Kembali ingatanku buat 'Abid. Dia sudah berumahtangga sejak lima tahun lalu. Tersenyum sendiri apabila aku mengenangkan semua itu kembali. Tentang dia, tentang cintaku yang tidak berbalas itu. Sehingga kini, aku solo... mungkinkah aku serik. Namun tidak sesekali aku menafikan bahawa 'Abid adalah yang terbaik buatku... banyak pengalaman yang aku rasai ketika bersamanya. Lima tahun mengenali, kemudian lima tahun menagih cintanya dan kini setelah lima tahun dia 'meninggalkan' aku ini. Cuma semakin tua ini tiada tekanan yang aku rasai setiapkali melihat dia. Aku masih sama, padaku mencintai tidak semestinya memilikinya. Aku gembira kerana dalam lima tahun ini dia membuktikan dia tekal dan tetap pada pendiriannya. Tidak perlu aku mempersoalkannya lagi.
          Hidup ini sememangnya tidak selalunya indah dan aku mengerti apa yang Allah tentukan dalam hidupku ini. Lima tahun dahulu, sekembali dari Tanah Suci Mekah, aku melihat kembali corak dan aliran hidup aku jika bersama 'Abid. Sememangnya 'sakit' sekali.... namun tidak pernah aku kesali. 'Abid lelaki baik dan dia berhak untuk menerima yang baik juga.. Ya Allah, bukanlah aku ini tidak baik, namun aku bukanlah orang yang terbaik untuknya dan begitulah sebaliknya. Salah satu faktor apabila aku memintanya berkahwin dengan orang lain, malah mendoakannya sebegitu di bawah pancuran emas di Hijir Ismail...adalah kerana fahaman ideologi yang berbeza. Dalam doaku, jika adalah lebih baik bagi kami untuk tidak bersama, maka mudahkanlah urusan itu. Maka apabila sampai di tanahair aku semakin merasakan bahang perpisahan itu. 


Aku meminta untuk bersamanya buat kali terakhir, dan sekiranya dia menolakku... pilihan yang ada adalah dia berkahwin dengan orang lain. Aku sememangnya tidak mampu menahan rasa yang agak menyulitkan pada diri atas tautan yang ada antara kami. Maka dengan rasa ikhlas, aku melepaskannya... walaupun aku terpaksa melakukan beberapa kali solat hajat untuk memutuskan 'ikatan' yang ada antara kami. Dia mungkin tidak mengerti, kenapa aku meminta dia berkahwin dan meninggalkanku... Dia mungkin berasa sakit hati, biarpun dalam hatinya tidak pernah menerimaku, wallahualam... Dia mungkin berasa hairan dalam aku sering menyatakan rasa cintaku kepadanya tetapi aku tega meminta dia berkahwin lain... Dia mungkin tertanya-tanya kenapa aku menipunya dengan menyatakan aku sudah mempunyai orang lain dalam hidupku... Mungkin, tetapi aku tidak menipunya, kerana ketika itu memang ada orang lain dalam hidupku...Namun Allah tidak juga mengizinkan aku dengan dia.. entah ke mana pula sidia ketika ini... Semoga dia juga berbahagia sepertimana bahagianya 'Abid, orang yang aku kasihi itu.

Adikku pernah menasihatiku, kenapa perlu aku pertikaikan fahaman politik dia dan aku jika benar-benar kami saling mencintai dan berjodoh. Semua itu kerja Tuhan, katanya. Memanglah isteri perlu taat kepada suaminya, namun jangan membuta-tuli... bahasanya sememangnya kasar, namun itulah hakikatnya... katanya, jika hanya kerana ideologi, perkahwinan akan menjadi porak-peranda maka buatlah pilihan. Bukan semua yang kita suka, kita hendak akan kita miliki... jika Allah menyatakan sesuatu itu tidak baik untuk kami, maka sememangnya akan tidak ada kebaikannya untuk kami. Mengelirukan, bukan????  Dan dengan ada pilihanraya yang berlangsung 5 tahun sekali ini.... aku mengerti apa yang Allah aturkan buat kami.


Melihat 'Abid menyatakan pendiriannya... mendengar 'Abid memberikan pandangannya... 
Aku tahu aku tidak salah untuk membuat keputusan dengan salah satu alasan ini.  Dia berada dalam ideolisme politiknya yang satu itu.... walaupun aku sering mendoakannya berjaya dalam perjuangan partinya... kerana aku suka melihat dia gah dan menjadi pemimpin yang berwibawa suatu masa kelak.. SEDANGKAN aku dalam fahaman politik lawannya... walaupun aku tidaklah aktif apatah lagi fanatik, jiwa aku dan 'Abid tidak akan sama. Aku reda dengan ketentuan Allah ini. Bukan bermakna aku tidak lagi menyayangi dan mengasihinya lagi. Cuma kini aku tidak lagi memberikan perhatian kepadanya.... Untuk apa semua itu, jika menambahkan dosa semata-mata.


Dari suatu segi aku memang menuruti permintaan dan kata-katanya, namun aku akur bukan kerana dia tetapi kerana Allah yang sering dia kaitkan itu.  Terima kasih Allah kerana melahirkan rasa cinta ini buat 'Abid....dan terima kasih Allah kerana tidak menyatukan hati kami dalam gerbang perkahwinan. Aku ingin sentiasa mengkagumi dia, sebagaimana dia dulu dan sekarang... dan semoga dia lebih hebat pada masa akan datang. Dalam kedudukanku sebagai seorang yang mencintainya... bukan dalam posisi aku menjadi isteri derhaka kerana ingkar kepada seorang suami...  Hingga kini, aku selalu mendoakan dia berjaya dalam hidupnya, dan bahagia bersama pasangan dan keluarganya. 


Semuanya memerlukan pengertian... dan aku telah menjelaskan pengertian aku akan semua yang terjadi ini. Sukar untuk aku menyamakan 'Abid dengan orang lain...namun Allah lebih Mengerti dan Mengetahui apa yang terbaik untuk kita dan untuk semua kita....dan siapa kita untuk mempersoalkannya. Suasana pilihanraya ini banyak mengingatkanku tentang fenomena cintaku yang tidak pernah berbalas itu... aku tidak kesal mencintaimu... dan kau tahu aku akan terus mencintaimu selagi kau berada di jalan Allah. 
CUMA, terus-terang aku menyatakannya... aku rindu dikau 'Abid yang dahulu....bersemangat dalam segala usaha kerana kini aku tidak melihat dikau sepertimana dikau yang bersemangat dulu... tetapi siapalah aku memintamu untuk menjadi seperti apa yang aku harapkan... Perlukah pengertian ini....aku sendiri tidak pernah pasti....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan