Khamis, April 25, 2013

JIKA ITU TAKDIRNYA..

         Jika itu takdirnya, kata-kata yang sering kita dengar apabila sesuatu itu berlaku dalam hidup seseorang. Dengarnya seperti mengalah dan berserah akan apa yang berlaku tanpa ada apa-apa perlakuan untuk mengubah sesuatu itu.  "Hendak buat bagaimana lagi jika itu takdirnya", "Akan aku terima segalanya, jika itu takdirnya.", "Jika itu takdirnya apa lagi yang boleh kita lakukan." dan banyak lagi ayat-ayat yang mungkin boleh kita dengar atau kita sendiri yang melafazkannya.

         Sengaja aku memilih tajuk ini. Dalam menjalani hidup kita ini tidak selalunya, tidak selamanya kita akan sentiasa tabah dan kuat melakukan segala sesuatu itu. Pasti hati kita akan terluka, pasti akan ada kesakitan, pasti menjengah kepiluan... banyak lagi yang perlu kita lalui. Biar apapun keadaan kita, siapa kita; mustahil kita menafikan bahawa kita tidak pernah berasakan diri kita sedang berada di bawah, umpama dibenam dengan sengaja; yang seterusnya menjadikan kita seseorang yang sangat lemah pada satu-satu ketika. 

          Siapalah kita menafikannya. Namun jika itu takdirnya bukan tanda kita lemah atau gagal. Jika itu takdirnya memungkinkan kita berusaha lebih daripada sepatutnya untuk mencapai sesuatu yang lebih baik. Mungkin ketika ini DIA belum lagi ingin menunaikan permintaan kita; yang pastinya bersebab.. dan sesungguhnya ALLAH  Maha Mengetahui. Usahalah meragui, kita di situlah terletak keimanan kita.

        Aku melihat kekecewaan dan rasa hampa kepada sesuatu yang berlaku di dunia merupakan amanat dan didikan Allah buat aku. Mengetahui, tidak semesti kita mengenal segala sesuatu itu.  Maka aku berpendapat dengan bijaksana kita dididik secara tidak langsung untuk menjadikan kita semakin tabah dan kuat. Sentiasalah aku bersyukur kerana Dia tidak pernah meninggalkanku walaupun acapkali aku pergi meninggalkan sama ada secara sedar mahupun tidak. Maka aku cuba mendidik untuk bermuhasabah diri agar didikan itu terterap indah dalam peribadiku ini.

    Sabda Rasullullah SAW yang bermaksud :

'Apabila Allah mengkehendaki keburukan atas suatu kaum, maka Dia menjadikan urusan mereka berada di tangan orang-orang yang hidup mewah.'   
                        Riwayat Ad-Dalami

    Sabda baginda lagi yang bermaksud :

'Apabila kebaikanmu membuatmu gembira, dan keburukanmu membuatkan kamu dukacita; maka kamu adalah orang mukmin.'
                                          Riwayat adh_Dhiya melalui Abu Umamah

Baginda SAW bersabda yang bermaksud:
'Ada empat perkara, barang siapa diberi keempat perkara itu, berarti ia benar-benar telah diberi kebaikan dunia dan akhirat, iaitu: lisan yang selalu berzikir (kepada Allah), kalbu yang selalu bersyukur (kepadaNYA), tubuh yang sabar dalam menghadapi cubaan, dan seorang isteri yang mahu dikahwini bukan lantaran takut celaka atau mengharap hartanya.
                                         Riwayat Thabrani melalui Ibnu Abbas R.A

   

   Aku sering tertanya-tanya bagaimana aku dapat mendidik diri menjadi orang yang sentiasa tenang walaupun ketika aku dalam keadaan terduga olehnya. Tidak aku menafikan, beberapa waktu belakangan ini aku berasakan kemurungan kerana lemah iman dan hilangnya rasa bersyukur dengan situasi di sekeliling. Namun Dia sering 'memujukku' dengan pelbagai cara yang tidak terduga. Jika itulah takdirnya aku tidak akan pernah berjauhan daripadaMU, ya Allah.. Beberapa bulan ini aku diduga dengan kekangan masa dan tugas, namun walaupun hal ini cuba aku perbaiki dari semasa ke semasa. Aku diuji dengan rasa rendah diri, aku diuji dengan kesempitan rezeki, dan aku diduga dengan gangguan kesihatan. 

       Dalam sibuknya rakan-rakan sejawat menarik perhatian majikan baru, aku mengambil keputusan untuk menjauhinya. Biarlah mereka meraih perhatian itu, kerana sudah tidak betah untuk menjadi bahan umpatan dan penghinaan lagi. Aku mengharapkan berpindahnya majikan lama ke tempat baru membawa cerita-cerita itu bersama tanpa meninggalkan kesan buruk pada tanggapan ketua jabatan yang baru. Ya Tuhan, sesungguhnya aku sering berkecil hati kepadanya. Namun aku seorang yang tidak setuju dengan pendekatan rakan-rakanku yang berlumba-lumba mendapat perhatian dan perhargaannya. 

      Bagiku andai aku tertolak daripada perhatian ketua jabatanku itu, biarlah jika itu takdirnya. Aku tahu segala-gala berisiko kepada kerjayaku ini. Aku mohon maaf jika aku tidak mampu untuk berbuat sesuatu yang baik untuk kalian dan diriku sendiri. Ujian ini ada kalanya menjadikan aku tidak bermaya. Dengan rasa terkilan dan rasa diketepikan... aku akan terus memegang amanah yang ada sebaik mungkin. Biarlah tidak akan penghargaan sesama manusia, asal DIA tidak sesekali meninggalkan. Aku tidak mahu menjadi orang yang rugi. Buat masa ini aku cuba bertenang. Rehat untuk diri sendiri pun kadang kala sudah terhakis.. namun hal itu adalah lebih baik daripada tidak ada yang patut aku sumbangkan kepada yang lain.

      Mungkinkah kerana aku tidak berbincang dengannya tentang banyak hal, ketua jabatanku tidak pernah memandang serius apa yang aku lakukan. Bicaraku pada bila-bila masapun sering dipintas dan menyebabkan ucapan itu termati begitu sahaja. Jelas hati ini berasa sayu dan sedih. Mungkin kerana aku lebih banyak diam, maka aku ini dianggap tidak mampu untuk semua tanggungjawab itu.  Ya Allah, berilah aku kekuatan menahan air mata ini mengalir di hadapan khalayak.. selalu sahaja aku berdoa begitu. Lemahnya aku ketika itu atau ketika sesuatu itu terjadi.. KAU berikanlah aku kekuatan melindungi semua itu.  Aku memang tidak punya tempat untuk meluahkannya. Kerana dalam kalangan sahabat-sahabat aku sentiasa lebih pantas meraih perhatian dan meletakkan diri mereka hebat di pandangannya. Allah, sebaknya hati ini ketika ini.

      Hari ini aku luahkan rasa hati ini dalam catatan ini. Sememangnya dalam catatan-catatan seperti inilah aku meluahkannya. Pasti mereka tidak akan sesekali mengambil perhatian kepada apa yang aku catatkan kerana aku tidak penting pun dalam kalangan mereka. Ya Allah, hati ini sayu apabila ada kalangan rakan-rakan yang menjatuhkan aku dengan sengaja. Berikanlah aku kekuatan. Jika itu takdirnya aku sememangnya redha namun aku tidak boleh membiarkan semua itu melemahkan diri ini untuk melakukan sesuatu yang betul. Keluarga yang bersama aku juga tidak memahami aku, atau tidak cuba memahami aku ini. Bukanlah aku inginkan penghargaan ; cuma pengertian akan apa yang aku perbuat untuk mereka dengan mengabaikan kebaikan diri. Kesedihan ini menambah keresahan hatiku. Selain tugas yang selalu tertangguh aku kira reputasi aku di mata ketua jabatan sememangnya rendah. Adakalanya ingin sahaja aku menjerit kerana seolah-olah tidak ada sesiapa pun membantuku. Apapun, aku tidak boleh menyalahkan orang lain. Aku perlu mencerminkan diri agar tahu di mana cacat cela diri ini.

      Bukan mudah meraih kepercayaan orang dan amat menyakitkan apabila rasa kepercayaan itu dipangkas oleh sahabat sendiri. Namun aku sering memujuk diri ini, usah ditanya apa yang oranglain berikan kepadaku, persoalkanlah apa yang selama ini aku berikan orang lain... maka setelah aku meninjau dan menimbang banyak perkara, aku menerima jika itu takdirnya.

         Alhamdullillah hati ini semakin tenang dan redha akan apa sahaja yang aku lalui ketika ini. Aku akan bertindak untuk mengukur baju di badan sendiri. Seperti apa yang tercatat dalam hadis-hadis yang aku pilih... aku seharusnya bersyukur kerana kedudukanku yang lebih baik daripada sebelumnya.. Aku juga tidak mahu diuji dengan sesuatu yang tidak mampu aku tanggung dan aku lalu. Aku bukan hendak gah, aku bukan mahu disanjung atau dipuji... cukuplah jika Allah yang menghargai diri ini dengan pelbagai pujukan demi aku melalui hidup ini dengan segala redha dan keberkatan daripadaNYA. Menyebut keberkatan, ingin aku merujuk kepada rezeki ini.. biarpun ada ketikanya aku sering keputusan kewangan dan menyebabkan aku sangsi dengan keberkatan yang ada; namun aku lebih senang diuji begitu daripada diuji dengan kemewahan yang kemudiannya membawa aku jauh, semakin jauh dariNYA.

      Tahun ini aku punyai beberapa hasrat yang besar. Ya Allah di petang Khamis/Jumaat yang mulia ini aku berdoa dan bergantung harap kepada dengan sepenuh hati ini, semoga KAU kabulkan dan perkenankan hasratku. Salah satunya, aku ingin kembali ke Baitullah lagi. Membawa orang tuaku dan beberapa orang lain bersamaku.. Usahkan KAU lenyapkan kerinduanku ini kepadaMU.. Semoga KAU akan sentiasa memperkenankan permintaanku sebagaimana KAU memujuk dan menggembirakan selama ini. Jadikanlah aku anak yang berbakti kepada orangtua, dan hamba yang sentiasa taat kepadaMU. Sesungguhnya aku ini sering alpa dengan keindahan dunia yang sementara dan terlalai mencari keindahan akhiratmu yang kekal abadi.

         Jika itu takdirnya, yang akan menjadi suatu ilmu dan didikan kepadaku, aku menerima dengan reda. Tiada apa yang lebih baik selain mendapat keredaan Allah... dan semoga takdir hidup ini sentiasa dalam dakapan cinta kasih Allah, Amin ya Rabbal alamin...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan