Jumaat, November 18, 2011

PADA SAAT ITU.... PADA SAAT INI...

Apabila membaca tajuk catatan ini, mungkin sahaja akan terbayangkan kepada dua perbezaan dan perbandingan.. iaitu dulu dan sekarang. Tajuk yang mudah tetapi boleh sahaja menjadi satu persoalan yang rumit.

      Mungkin ada tersirat di sebaliknya. Aku ingin berkongsi sedikit rasa hati dan pendapat berserta tajuk yang satu ini. Seperti lazimnya tentang diri aku dan berkisar hidup orang lain di sekitarku dan masyarakat umum di sekeliling. Hanya mereka yang terasa dirinya diperkatakan dalam catatan ini sahaja yang lebih mengerti. Selain itu, sekadar menyampaikan sedikit pengalaman dan pendapat yang aku kira dapat dimanafaat oleh orang lain yang menerima teguran dan catatan ini dengan hati dan minda terbuka.. Insyaallah, aku pasti seboleh-bolehnya menjaga aib sesiapa yang diperkatakan dalam kisah dan pengalaman aku ini sebaik mungkin.
       Beberapa waktu ini aku berasakan ada seseorang yang mungkin asyik melarikan diri daripadaku. Entah mengapa aku tidak tahu. Namun sememangnya aku juga tidak memberikan ruang untuk dia hadir dan rapat dalam hidupku. Bukan mudah bagi aku menerimanya dengan pendapat peribadiku dan tanggapan awalku kepadanya apatah lagi dengan status diri aku ini yang rasanya akan memberi fitnah kepada kedua-dua pihak. Luka lama itu sebenarnya belum lagi sembuh sepenuhnya, Aku masih sakit merasakan bahang fitnah dan tanggapan orang kepada aku ini. Apatah lagi apabila maruah dan harga diri aku diperkatakan. Sedang aku dalam hatiku dan niatku tidak pernah sesekali dengan sengaja atau merancang memperkotak-katik maruahku. Hanya mereka yang sentiasa berasa tidak senang selalu mencari kelemahan aku ini. 
          Betapa kita terpaksa mendiamkan diri untuk membolehkan hal ini semakin mereda tetapi dalam masa yang sama semakin memberi ruang kepada mereka yang tidak bertanggungjawab berleluasa menyebarkan fitnah itu sendiri. Jika ingin diperkatakan di sini pastinya aku akan terus mencatat berjam-jam lamanya.

        Kini mungkin ada sebahagian kisah itu berulang lagi. Apatah lagi mereka yang terlibat tidak mengetahui sejarah aku dulu. Entah mengapa hatiku ini berasa akan ada sejarah yang akan berulang. Semoga tidak akan berlaku sejarah itu.
        
       Teringat kisah aku dan 'Abid dulu. Aku tidak pernah menyukai dia suatu masa dulu. Tiada satu pun yang lekat di hati ini berkaitan dengannya. Dia juga sering sahaja menundukkan pandangannya, lalu aku tidak pernah kisah.  Banyak sikapnya tidak aku gemari. Banyak nasihat yang menyuruh aku menghindarinya sedangkan pada masa yang sama aku tidak pernah menyukainya. Namun membenci jauh sekali. Namun ALLAH palingkan hati aku ini, dengan tanpa terduga dan tanpa aku sedari.. Bukan hanya menyukainya malah kagum, bangga dan menyintainya sekaligus. Apa ada pada 'Abid, mengapa aku mengasihinya, aku tidak pernah ada jawapannya hingga kini. Walaupun kini aku sudah mengikhlaskannya pergi dari hidupku ini, namun aku tidak pernah pasti apa jawapan semua persoalan itu. Tidak juga dia, aku kira kenapa dia membenci aku.. tiada jawapan pasti. Biarpun pada anggapan aku dia sentiasa menganggap aku seseorang yang tidak tahu menjaga harga diri aku ini sejak dulu.. buruknya aku menjadi seseorang yang merayu dan meminta-minta kerana rasa kasih dalam hati aku ini. Hendak buat macam mana 'Abid? Dalam hatiku ini aku menganggap aku lah seseorang yang amat dikau benci dan perlu dikau hindari. Sebab itu, selain urusan yang perlu diuruskan secara profesional aku tidak akan menegurmu, waima untuk mendekatimu lagi.

        Kini aku berasa ada sejarah antara aku dan Abid bisa berulang lagi. Dan untuk itu aku tidak akan mengulanginya lagi. Biarpun ini hanya telahan aku sahaja. Dia sering memandang secara curi-curi seperti Abid dulu. Dia akan kelihatan gugup dan tidak bersedia untuk berbicara denganku. Dia akan berasa janggal apabila aku ada. Dia tidak gemar jika sesuatu aktiviti melibatkan aku... banyak lagi, seperti Abid dulu. Aku pasti tahu apa yang aku rasa, tetapi tidak akan tahu dan mengagak-agak apa yang dia rasa. Kerana aku tidak mampu menanggung perjalanan sejarah itu lagi. Apa yang pernah tidak aku sukai pada Abid dulu, ada pada dia, dan yang nyata aku tidak sukai keadaan itu. Aku sentiasa berdoa menjauhkan dia daripada aku.  Biarpun beberapa kali dia memberikan pandangan tersirat setiap kali melihatku. Beberapa kali kebetulan itu berlaku dan untuk ketika ini aku berani menegurnya, bercakap dengannya. Itupun kerana aku mengetahui bahawa dia sudah punyai pilihan hati. Selalunya apabila seseorang itu sudah berpunya, dia tiada rasa segan untuk berbicara atau berurusan dengan lawan jenisnya terutama orang-orang yang berstatus seperti aku. Dan kerana itu juga aku bisa berurusan dengannya. 

         Malangnya ruang itu dia gunakan untuk memandang aku dengan pandangan yang sangat tidak aku sukai... pandangan seperti Abid yang 'membenci' aku dulu. Tindakan seperti Abid pada awal dulu ketika aku tidak menyukainya itu. Pandangan dan tindakan yang mendatangkan curiga dalam hatiku.

      Mungkin aku tersalah anggap... tetapi aku memang tidak senang mendekatinya. Biarpun beberapa waktu belakang ini banyak pujian kepadaku namun dia bukanlah sehebat pujian yang diterima. Dan terasa sukar untuk aku setuju dengan pemimpin seperti itu. Seorang pemimpin yang mengutamakan melakukan hanya tugas dan kerja-kerja yang disukainya. 

      Sekiranya tidak disukai, beliau mengabaikan atau tidak mengambil berat malahan mencari-cari alasan untuk tidak mengambil bahagian dalam tugas itu. Seorang pemimpin yang mengamalkan keputusan mengikut pandangan peribadinya. Hitam katanya, maka hitamlah keputusan itu, Jika putih katanya maka putihlah keputusannya.. serta sangat sukar untuk mengalah atau memikirkan semula keputusannya itu. Elok jika pemimpin itu tetap pendirian namun perlu ada keseimbangan ketegasan itu berserta keputusan yang berhemah. Pemimpin yang fleksibel.  Padaku hanya hukum syariat Allah sahaja yang tidak boleh dipinda, selaras dengan Al-Quran dan Sunnah. Selain itu ada cara dan kaedah penyesuaiannya.


            Sepertimana yang dibicarakan oleh Ustaz Azizee dalam penulisannya di laman webnya: http://maalimfitariq.wordpress.com/ yang menjelas 15 ciri pemimpin unggul seperti berikut :
 1. Mahir dalam menguasai seni berinteraksi dan kemahiran berkomunikasi
 2. Berkerja berdasarkan  prinsip-prinsip unggul bagi mencapai kejayaan dan memahami bagaimana berinteraksi dengan kegagalan.
 3. Memiliki bakat semulajadi yang bersifat kulli (merangkum) dan realistik.
 4. Fokus pada hasil (output) bukan pada aktiviti.
 5. Mampu mengimbangi antara kepentingan kerja (amal) dan para petugas.(amilin)
 6. Mengetahui keupayaan manusia dan perbezaan tahap kebolehan individu yang pelbagai.
 7. Menyakini kepentingan Syura.
 8. Bekerja dengan semangat berpasukan .
 9. Mahir dalam seni dan kemahiran memotivasikan  orang lain.(proses menjana & mempengaruhi).
 10. Memiliki pengalaman, ilmu yang secukupnya bagi mengatasi segala kesilapan.
 11. Menyakini kepentingan berperancangan dan melihat hasilnya (produk).
 12. Memiliki jiwa yang tinggi (berjiwa besar).
 13. Mengetahui bila, bersama siapa dan bagaimana bergurau yang sebenarnya.
 14. Mengimbangi peranannya yang berbagai-bagai.(pemimpin organisasi, bapa, suami dsb)
 15. Mengambil kira faktor-faktor sebab dan bertawakal kepada Allah.
        Mungkin hanya dia sedikit berbeza dengan Abid, maka aku berasa agak selesa. Sedangkan sikapnya tidak jauh beza daripada Abid itu sendiri. Punya kesombongan dan keangkuhannya sendiri. Penat untuk memikirnya lagi. Cukup aku menghadapi keadaan Abid yang lalu, dan aku tidak mahu menghadapi seorang lagi Abid yang baru.

       Sukar untuk aku menyatakannya, entah apa perasaan aku ini ketika ini. Pelbagai prasangka ada dalam minda walaupun aku akan selalu berhosnuzon dengan banyak perkara. Namun siapa tahu apa rahsia yang disembunyikan daripada aku ini. Maka aku cuba menyeimbangkan sebaik mungkin. 
Bukanlah aku menolaknya seratus peratus kerana dalam peribadinya dia memang menjaga solatnya, dapat melakukan banyak perkara dan lebih fleksibel daripada Abid sendiri namun ia tidak menjanjikan apa-apa daripada aku ini. Masih lagi aku melihat kekurangan dirinya itu yang satu, tetapi yang ada dalam pandangan aku sahaja. Orang lain menyanjungi dan kagum kepadanya . 

       Sungguh jelas dan ketara semua itu. Sehingga sering bertanyakan dia tentang status dirinya dan siapakah gerangan orang yang istimewa di hatinya. Sementelaah dia mengakui ada seseorang di hatinya maka membolehkan aku berurusan dengannya tanpa rasa segan mahupun bersalah, apatah lagi jika dalam urusan kerja. Aku tidak prejudis mungkin kerana dia boleh menjadi imam yang baik, insyaallah.


"Orang yang paling disayangi oleh Allah pada hari kiamat dan paling rapat kedudukan nya dengan Allah kelak ialah para imam yang adil". (Riwayat Tarmizi)
Sepotong kata-kata jawapan yang telah dinyatakan oleh Al-imam Hasan al Basri kepada Amirul Mukminin –Umar bin Abd Aziz ketika ditanya tentang apakah kriteria sebenar seorang pemimpin umat islam dengan katanya,


" Sesungguhnya Allah telah menjadikan para imam yang adil itu adalah pembaiki kepada kerosakan, pembetul kepada penyelewengan, pemusnah kepada kezaliman dan pembela kepada yang lemah, pembantu kepada yang dizalimi. Dialah yang melaksanakan hak-hak Allah kepada hambanya, mendengar ayat-ayat Allah dan memperdengarkannya kepada rakyatnya, melihat tanda kekuasaaannya dan memperlihatkannya kepada mereka, berjalan diatas tali Allah dan mengajak manusia bersamanya, dia umpama seorang hamba kepada para rakyatnya –menjaga harta dan juga keluarga tuannya, tidak sekali-kali menghukum dengan cara jahiliah dan mengikut hawa nafsu mereka,tidak menyelusuri jalan orang-orang yang zalim, tidak bersifat dengan golongan pembesar mustakbirin dalam menindas golongan lemah mustad'afin, dialah penjaga anak yatim, pembantu kepada orang–orang miskin, mendidik anak-anak mereka dan menjaga kaum tua mereka."
Hampir keseluruhan intipati di atas merupakan apa yang dimiliki dia. Jika dia sebaik itu, mesti ada yang bertanya mengapa aku berasa tidak selesa dan sesuai dengannya. Jawapannya ialah bayangan dan sikap Abid ada dalam dirinya. 

         Jika Abid dulu sering menghampiri aku dengan memberikan salam di sisi telingaku ini. Dia tidak jauh bezanya. Dia memberikan perhatian yang tidak aku sukai. Sebagai seorang yang beriman, soleh.. aku kira dia tidak seharusnya ada sikap seperti itu kepada aku. Apatah lagi usianya yang lebih muda daripada Abid sendiri. Adakah selayaknya aku menerimanya, melayannya kerana dia mirip Abid? Bukan dari segi rupa dan penampilan tetapi dari segi sikap, dan nilai yang diamalkan mereka. Jika aku ingin Abid menjadi pemimpin hebat, aku ingin juga melihat anak muda lain turut menjadi pemimpin hebat. Insyaallah dia ini juga akan menjadi pemimpin hebat, namun sebolehnya bukan imam atau pemimpin dalam hidupku ini. Kenapa aku tidak ada jawapannya.


“Dan orang-orang yang menerima seruan Tuhannya dan mendirikan solat, sedangkan urusan mereka (diputuskan) dengan musyawarah antara mereka; dan mereka menafkahkan sebagian rezeki yang kami berikan kepadanya”. (Surah Asy-Syura, ayat 38).


        Aku juga hairan kenapa harus ada orang lain yang agak merestui aku dan dia. Walaupun aku tahu mungkin tanggapanku ini salah namun aku dapat merasakannya. Kebersamaan dalam beberapa perkara yang berlaku antara aku dan Abid tidak menyenangkan aku akhir-akhir ini. Namun rasa tidak senang berkaitan dengan dia seorang ini lagi memeritkan dapat aku rasakan. Aku rasa sedikit tertekan. Apabila aku memanggil atau mencarinya kerana sesuatu urusan, ada kalangan mereka yang beriya-iya memastikan aku bertemu dengannya, sedangkan dengan oranglain tidak pula begitu. Aku sedikit resah mengenangkan hal itu. Sudah beberapa kali kali aku rasa sangat malu dengan beberapa insiden melibatkan aku dan dia. 


      Belumpun sempat aku menolak atau menafikan, digiat oleh kelompok rakannya tiba-tiba dia boleh melompat dari tempat duduknya dan meluru kepada aku. Sedangkan pada ketika sama aku sudah tidak punya urusan dengannya. Dia akan meluru kepadaku dan menyambut tugasan atau apa-apa urusan untuk orang lain. Dia sanggup untuk menjadi orang tengah asalkan aku berurusan dengan. Dan apa yang aku rasa, hanyalah malu yang teramat apatah lagi melihat rakan-rakannya masing-masing tersenyum dengan penuh makna tersirat. 


      Semoga aku tidak terjebak lagi dalam fitnah... jika dulu dikaitkan bersama Abid, kini mungkin dilkaitkan bersama dia. Aku sudah sangat letih. Lirikan matanya, lebar senyumnya.. penuh makna buat aku yang sudah perasan ini. Sebenarnya sakit untuk memikirkan jika ada fitnah melibatkan kami yang bakal aku lalui kelak. Semoga aku tidak melaluinya lagi. 


      Ya ALLAH berikanlah aku kekuatan untuk menghadapi dugaan ini lagi. Yang penting menghindar titik-titik awal fitnah ini lagi. Dulu mungkin aku mampu melaluinya. Usia yang semakin pendek dan senja ini, aku sudah terasa ingin mengalah. Biarlah dia bersama dengan wanita yang seusianya terutama seseorang yang ada dalam hatinya itu. Semoga aku dijauhkan daripada sebarang fitnah lagi.


       Keresahanku semakin menjadi-jadi apabila aku sudah mula mimpi akan dia yang agak kerap belakangan ini. Hadirnya dalam mimpi mengajakku berwudhu', mengajak aku solat, meletakkan dirinya sebagai imam dan seumpamanya. Dalam mimpiku itu tidak sedikitpun dia memalukan aku.. malah ada mimpi, dia melakukan segala-galanya untuk aku ini. Apabila terbangun, aku tidak tahu sama ada aku harus senyum senang, atau aku harus sesali kehadirannya dalam mimpiku. Dan agak sukar apabila aku mula mimpikan Abid dan dia sama-sama hadir serta berbaik-baik dan berusaha melindungi aku bersama-sama. Sesungguhnya mimpi itu mainan tidur, namun aku tahu sebahagian besar mimpiku yang lalu adalah benar. Ya ALLAH, semoga apa yang aku lalui ini, bukan musibah buatku.

        Dulu aku tabah melalui segala-galanya kerana aku yakin semua itu ujian buatku. Kini bukan aku tidak kuat, cuma aku berasakan banyak sesalan atas pengalaman dulu. Aku tidak mampu menerima dia seperti Abid. Aku melepaskan Abid dulu untuk dia mendapatkan kebahagiaan. Namun aku tidak mahu berdamping dengan seorang lagi Abid dalam hidup aku ini. Tiada dua Abid dalam hidup ini. Aku bimbang jika benar tautan ini ada, semoga ia tidak dibayangi Abid yang dulu itu.

         Dan menjelang berlakunya semua ini, dia di utara itu sudahpun menghilangkan diri secara tiba-tiba. Aku tidak tahu mengapa. Namun aku yakin semua ini dipengaruhi oleh suri hidup. Aku tahu dia menyayangi mereka yang berhak kepadanya. Dan aku tidak punyai apa-apa kaitan dengannya malah aku tidak ingin punya apa-apa kaitan dengannya. Alhamdullillah, satu persoalan dalam hidupku ini sudah menghindar.


         Aku berharap masalah dia ini juga seperti itu. Persoalan satu ini yang sukar untuk aku leraikan. Aku sebenarnya tiada sebab untuk menolaknya. Aku tidak ada halangan untuk meneruskannya, walaupun sebenarnya aku memang tidak mahu terlibat dengannya. Insyaallah, perpisahan sebulan ini dapat mengubah pandangan dia kepada aku dan begitu juga sebaliknya. Semoga dia boleh lupakan aku ini.


        Agak menghairankan dia yang aku kasihi itu tidak menghubungi aku lagi. Sudah bencikah sebenar-benarnya dia kepada aku. Sudah dia membuat keputusannya. Jika benarnya maklumkanlah aku... aku tidak mahu tertunggu-tunggu jawapan daripadamu setelah lebih tiga bulan membiarkanmu untuk mencari jawapan itu. Berilah makluman itu segera supaya aku boleh membuat keputusan untuk hidupku ini. 

         Duhai dikau yang aku kasihi, jika dikau mengulang membaca catatan ini... aku mohon kepastianmu. Lepaskan aku dengan baik dan perjelaskan keputusan itu dengan berani. Aku tidak mahu menyusahkanmu lagi memikirkan masalah kita ini. Dikau juga tidak terikat dengan aku ini. Malah aku juga boleh menentukan hidupku. Selama ini dikau membiarkan aku tergantung tidak bertali, sehingga aku terpaksa menolak permintaan orang kepada diriku. Bukan aku tidak mahu setia, namun jika dikau bukan lagi bergelar suami... dikau tidak layak untuk aku cintai kerana ALLAH, apatah lagi untuk setia kepadamu. Semoga dikau memahami.. Aku juga tidak mahu menjadi seseorang yang tidak tahu malu, merayu dan mengharap kepadamu. Cubalah fahami aku ini. Aku masih  punya banyak tanggungjawab. Dan aku akan memegang tanggungjawab itu sehingga aku punya sebab meninggalkannya...yang mungkin untuk dikau. Sekali lagi fahamilah aku..

         Cukuplah setakat ini, aku sudah sedikit lega kerana mampu untuk melahirkan luahan rasa hati ini. Pada yang boleh menjadikan iktibar, berfikirlah untuk menilai apa yang tersirat dalam kisahku ini. Jagalah maruah diri dan berjalan dalam landasan syariat yang betul. Perjuangkanlah keimanan kerana ALLAH...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan