Khamis, April 08, 2010

KERANA AKU PERNAH BERJANJI..


Assalamualaikum...
Suatu masa dahulu, aku mencatat kepada seseorang.... Jika dia merindui aku...buka laman sesawang ini dan bacalah catatan aku... mungkin aku juga merinduinya..
Dan hari ini aku mencatat kerana janji itu.... walaupun pada aku ia bukan suatu janji yang sebenarnya. Dan yang pasti aku ketika dan saat ini, tidak merinduinya... Bagaimana akan aku catat banyak perkara jika aku tidak rindu untuk mencatat apatah lagi hanya untuk dia.... yang rindu aku semakin pudar, mungkin sahaja sudah tiada kini..
Itulah cinta kepada manusia.... Boleh hilang bila-bila masa sahaja, rasa rindu... rasa sayang... rasa resah dan gelisah... yang hadir kerana cinta itu, kian hilang dan boleh hilang. Namun sahihkah hanya dengan adanya rasa rindu dan rasa sayang itu, pasti ada cinta.
Subjektif!!!
Sedang aku masih cinta... cuma aku sudah tidak sayang dan aku tidak rindu..
kerana itu bukan hak ku pula.
Apapun aku mungkin sudah berjanji.. mungkin secara tidak langsung... mungkin sahaja secara tidak sengaja. Terlupa berfikir kerana sering rindu itu bertandang.. Alpa memikirkan tatkala resah kerinduan itu menjelang.
Maafkan aku teman.... kerana rindu aku kepada mu semakin menjauh. Aku tidak lagi berasa perasaan-perasaan itu, keinginan-keinginan itu... dan yang hampir jelas, aku semakin lupa apa yang pernah aku lalui dulu... Jangan lah ia menjadi kemarahanmu... Alhamdullillah, aku masih ingat kamu, biarpun sesekali menghilang... dan yang penting, kamu masih dalam doaku.. seorang sahabat yang mengasihimu... insyaallah.
Cuma, dalam catatan ini... ingin sekali aku menyatakan pendapat aku yang bersifat dangkal ini... yang datang sepontan dalam kotak fikiran ini... Mengapa? Mengapa? Mengapa?
Ada firmanNYA yang bermaksud : Allah tidak mengubah sesuatu kaum itu, melainkan kaum itu yang mengubah nasibnya sendiri.
Kamu pasti sahaja tahu... Ilmumu jauh lebih baik daripada aku ini... maka pastinya dikau lebih memahaminya ayat itu. Dan kamu pasti tau pegangan dan prinsip aku ini... bahawa setaip hari itu pasti ada perubahan.. Biarpun sedikit, daripada tiada langsung... Dan, ketahuilah... aku sentiasa ingin melihatmu berubah menjadi lebih baik...
Cuma mengapa, ya? Kebahagiaan yang kamu ada sekarang tidak mengubah kamu daripada hidupmu yang lalu... Aku mengharapkan sesuatu yang lebih baik daripada apa yang kamu ada sekarang.. Bukan kamu tidak boleh berubah, kan? Aku pernah tahu banyak perubahanmu ketika 'bersama' aku dulu.... sekurang-kurang kamu mendengar kata-kata dan saranan ku... walaupun dalam keadaan protes... kamu masih tetap berubah. Sedikit... sedikit demi sedikit... dan aku berpuashati. Pernah juga aku sarankan banyak perkara dan kamu menolaknya, namun kamu akan berubah juga akhirnya... senyap-senyap, diam-diam.. dan aku juga yang tahu.
Memang benar dalam doa aku ini... dalam mendoakan kesejahteraanmu, aku mendoakan juga tautan naluri kita akan terputus dengan erti yang sebenarnya... Biarpun sukar bagiku, tapi akan ada bahagia bagimu.. Aku masih seperti dulu.... 'Rimas', dengan kamu yang sentiasa ada dalam kebetulan-kebetulan yang tidak terduga. Hingga kini, aku masih tertanya-tanya kenapa banyaknya kebetulan antara kita... tapi teman, itu adalah ketentuan DIA... Kebetulan, kebetulan dan kebetulan... Cuma sekarang ini aku tidak bersangka buruk... Aku teringat pesanan kamu yang 'tajam' dan menghiris hati ini... Apabila aku ada, kamu sangat benci.. sangat terganggu.. maka aku juga pasrah, bahawa DIA yang menentukan segalanya.
Aku hanya boleh berpesan, kamu mungkin tidak akan ambil tahu tentangnya... namun sebagai teman, aku cuba berpesan-pesan... Kamu tidak akan suka dengan umpatan, tetapi bagaimana kah kamu menyekat umpatan itu, kepada kamu.... disebabkan tindakan kamu...
Pastinya, kamu yang terbaik buat beberapa orang daripada mereka... tapi bagi aku, prestasi mu kini merudum. Bangkitlah semula... buktikanlah kembali... dan tutup serta padamkanlah umpatan itu... Ia boleh berlaku sebaik mungkin... pokok pangkalnya niat kamu dan usaha kamu. Aku pasti sukar untuk kamu berubah... sebab hitam kata mu... akan hitam seterusnya... Putih katamu, akan putihlah segalanya... Bagus dengan pendirian itu, namun kamu sangat rugi kerana tidak melihat warna-warna lain yang indah itu... dalamkata-katamu, pada pandanganmu ada hitam dan putih sahaja... sedang dalam putih itu, ada tujuh warna pelangi yang sangat indah... dan dalam warna hitam itu merangkumi semua warna asas yang bersatu... "Ingat kata-kata itu lagi?"
Semoga kamu mengerti dan terus mengerti... Walaupun tidak ada rindu lagi dalam hati aku ini buat kamu, aku masih yakin... apa yang ada dalam hati aku ini, bersertakan doa-doa yang baik buat kamu... Berilah sedikit, tetapi ikhlas... kamu bisa memiliki kebahagiaan yang banyak.. Lepaskanlah sedikit keegoaan mu dengan ikhlas... kamu akan mendapat penghormatan yang lebih banyak lagi... Doaku buatmu kekasih.... belajar untuk mula belajar... bermula untuk belajar semula... Uhibbuka Jiddan, Insyaallah.... Ikhlas minalqalbi.
Wassalam....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan