Selasa, April 27, 2010


Salam... Hampir dinihari ketika ini, dan mata tidak mahu lelap lagi.. Aku terfikir menjengah laman ini biarpun talian tidak begitu baik dan sering terputus.. Semoga akan ada manafaatnya nanti...

Agak lama aku tidak mencatat dalam ruangan ini.. seorang blogger mencatat daripada pembacaan dan pendapat beberapa penulis... untuk menulis, kita perlu menjadi pembaca terlebih dahulu... Dan, aku sering membaca sehingga terlupa untuk menulis.. cuma dua minggu belakangan ini aku tidak berpeluang membaca kecuali akhbar dan laman-laman penulisan blog di alam maya ini sahaja.. banyak kekangan dan urusan yang perlu aku selesaikan..
Dan, dalam banyak kekangan itu....banyak pula yang perlu aku syukuri.. Alhamdullillah, atas segala yang telah diberikan kepadaku biarpun sekejap dan sedikit yang aku peroleh.. Aku sedar tiada yang lebih baik daripada mensyukuri segala sesuatu itu walaupun sedikit, kerana itulah tanda redha dengan ketentuan DIA yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Biarpun sedikit yang aku peroleh dan sangat sedikit laba yang aku rasai daripada apa yang aku peroleh itu, aku berasa bahagia... dalam penghayatan aku sendiri.. Jika ditanya berapa peratus yang aku terima itu menjadi milikku, aku tidak tahu... mungkin hanya 10% atau 5% sahaja... 90% lagi adalah untuk dan rezeki orang lain. Alhamdullillah, sekurang-kurangnya dunia ini bukan "neraka" dunia buat yang lain... 10-5% yang aku terima itu pula telah kuagihkan kepada sesuatu kerana niat dan nazarku... dan tiada apa sebenarnya untuk aku ini... namun aku sangat gembira DIA memberikan aku jalan... agar jalan-jalan di hadapanku pula akan lebih lapang dan mudah untuk meneruskan jalan ke sana nanti.

Dan aku juga diuji dengan keadaan yang kurang sihat dan beberapa kesakitan yang melanda tiba-tiba. Mungkin salah diri aku sendiri, dan sudah pasti aku tidak sesekali menuding kepada yang lain. Aku yang tidak bisa menjaga diri sendiri.."Ya Allah, ampun aku yang tidak berdaya ini, namun jauhkan aku daripada perasaan berputus asa dan berkeluh kesah... "
Dan atas alasan itu juga, apa yang berlaku belakangan ini adalah sesuatu yang aku rancang dan aku atur sebaiknya.. Alhamdullillah, DIA memudahkan segala urusan aku ini.. Jika ditakdirkan, hayatku berakhir dalam waktu terdekat ini, sekurang-kurangnya ada banyak yang telah aku selesaikan.... maka tiadalah pula memberikan beban kepada oranglain.
Jika ditakdirkan usia masih panjang di dunia ini, semoga apa sahaja yang kulakukan beberapa waktu dan ketika ini, akan memudahkan urusan yang berentetan dan bertautan... Semoga aku dapat memberikan sedikit 'budi' kepada oranglain.


Namun, aku tidak mahu sesiapa terlalu bergantung kepada aku, waimah dalam menentukan apa yang akan dimakan, atau ke mana yang akan dituju mahupun apa yang patut dilakukan...
Mungkin aura aku ini bukanlah kepada pemimpin yang memberi arahan dan membuat keputusan... aku tidak setegas itu dalam memimpin orang lain... mungkin hanya lebih kepada pembimbing dan pemudah cara... bagi sesiapa yang memerlukan. Mungkin ada dalam kalangan mereka yang mengenali dan berada di sisiku telah biasa dengan rasa senang, mudah dan selamat jika aku campur tangan dalam pelbagai hal... sehinggakan rasa percaya itu menjadikan diri mereka sendiri mua... terbiasa tanpa ada rasa bebanan disebabkan jika ada aku tidak ada apa yang akan dibimbangkan... DAN aku sendiri ingin mengurangkan perasaan bertenang dan selamat itu sedikit demi sedikit... agar tidak akan ada kebergantungan yang banyak kepada aku. Semoga ketika aku meninggalkan mereka, mereka akan lebih tenang dan selamat.... dan tiada apa-apa akan terjejas, biar apapun keadaannya.. Aku ingin 'pergi' daripada rasa kebergantungan yang tinggi itu. Semoga doaku ini akan dicepatkan.

Aku tidak mahu sesiapa pun bersalah sangka. Bukan juga aku tidak ikhlas dengan segala apa yang aku buat, aku berikan. Namun sampai bila perlu ada aku untuk membantu di sisi mereka itu? Mereka itu, mungkin keluarga.. mungkin kenalan... mungkin teman... mungkin sahabat... atau mungkin juga musuh, siapa tahu? Sebagaimana suatu kisah yang berlaku kepada Nabi SAW yang pernah aku dengar beberapa kali... Kisah seorang tua yang membenci baginda dan sering melontar kepada baginda pelbagai benda termasuk najis ketika baginda dan sahabat melalui hadapan rumahnya untuk ke masjid... dan pada suatu ketika dua hari baginda tidak menerima cemuhan dan dibaling oleh wanita itu... maka baginda bertanya kepada sahabat... dan dijawab oleh sahabat bahawa wanita tua itu sedang sakit... lalu baginda melawat wanita tua itu dan menimbulkan persoalan di hati sahabat... Apakah erti semua itu... Dan, Siti Aisyah RA meriwayatkan dan menyatakan bahawa akhlak baginda SAW itu adalah Al-Quran.. dan bukti akhlak mulia baginda kepada wanita tua yang memusuhi sudah jelas terbukti.
Bukanlah pula aku menyamakan kisah itu kepada apa yang aku lakukan ketika ini. Tidak sedikit pun mungkin tetapi aku yakin jika DIA melewatkan jodohku misalnya, jika DIA tidak mengurniakan harta berlimpah contohnya... pastinya ada hikmah atas segala sesuatu itu.
Mungkin kini DIA membuka sedikit demi sedikit ruang untuk mereka mahupun aku menghadapi pelbagai kemungkinan..
Yang baik..
Yang buruk...
yang manis...
yang pahit...
yang indah....
yang buruk.....
yang segalanya itu tidak akan kita ketahui...
Namun aku tetap ingin berusaha, menyediakan ruang yang terbaik untuk mereka, mungkin untuk diriku sendiri menghadapi hari muka. Aku ingin sekali jika ada nikmat dapat aku kongsikan bersama... jika ada duka dan kesakitan, akan aku sembunyi sekedap mungkin... Mungkinkah?

Berkata-kata memang mudah....
Ini pernyataan aku untuk catatan selanjutnya..
Aku teringat baru-baru ini seorang teman bercerita pelbagai hal tentang dirinya... Sedangkan setiap apa yang diceritakan itu, aku sendiri tidak pasti sama ada dia fikirkan atau tidak... yang pasti hatiku terkilan juga..
Sejarah itu bukan lama berlalu... namun berkata-kata itu mudah sahaja tanpa berfikir.. Kadang kala kita berfikir mudah.... kenapa tidak untuk berkongsi kegembiraan dan pendapat. Namun bukan pula kepada aku yang sentiasa ingin menjaga apa sahaja yang keluar daripada bibirku ini... Kata-kata itu boleh melukakan... kegembiraan itu boleh menyakitkan orang lain.. Sudah berkali-kali terhantuk.... tidakkah itu memberikan banyak pengajaran... Mungkin berbicara dengan aku kini, menjadikan suasana itu membosankan... namun adalah lebih baik aku diam dan tidak memberikan apa-apa komen, jika kata-kata itu akan memberikan natijah... tentu ada yang memahami aku ini... Aku hanya dapat mendoakan agar sahabat itu akan menapis segala ceritanya... akan berfikir sebelum berkata-kata... kerana setiap apa yang diperkatakan itu akan ada kesannya... terutama kepada dirinya sendiri. Semoga dia akan sentiasa ingat...

Baru-baru ini aku bertemu dengan dia yang suatu ketika dulu amat aku sayangi.. siapa sangka. Dan dalam waktu yang sama, aku bertemu dengan dia yang seorang lagi...suatu masa dulu amat menyayangi aku ini. Dua orang yang berbeza dan mempunyai pertalian naluri dan perasaan dengan aku ini, suatu masa dulu..
Entah apa perasaan aku ini, aku tidak tahu... aku gembira tetapi aku bersedih... aku berbangga dan aku berasa rendah diri juga.. Aku berasa selesa namun kejanggalan ada di mana-mana... Aku ingin berlama-lama namun aku lari dari dia dan dia itu... Entahlah, aku rasa aku begitu tabah... tetapi apabila segala itu berlaku... pertemuan, pembicaraan, bertanya khabar... rupanya aku seorang yang begitu lemah dan takut.
Itulah keadaan aku, berani yang takut, tabah yang tidak berdaya, gembira yang tidak kurang bersedih... Mengapa itu berlaku? Aku tiada jawapannya. Namun aku akan senantiasa bersyukur... Dia dan dia itu mungkin sekarang ini bahagia.. dan berjaya. Itu sahaja doa aku ini.
Ini sahaja mungkin paparan pengalaman aku beberapa ketika ini... semoga ada juga jika tidak banyak, sedikit yang telah aku kongsikan dalam catatan ini memberikan manafaatnya... Setiap segala sesuatu itu adalah ketentuan DIA... namun kita tidak boleh bersahaja mesti berusaha.. Biar sedikit yang kita dapat, bersyukurlah kerana itu lebih baik daripada tiada... Jika kita gembira, berpadalah kerana duka ada di mana-mana... Jika kita berbuat sesuatu, ikhlaslah kerana bahagia ada di dalamnya. Wassalam..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan