Isnin, Disember 21, 2009

TERKENANG LAGI RENUNGAN MATA ITU...


Suatu masa dahulu aku melihat pandangan itu. Suatu ketika lalu aku mengenali pandangan itu.
Suatu waktu dahulu aku mengerti pandangan itu.
Suatu detik lepas aku menyimpan pandangan itu..

maka ketika itu sudah berlalu, cuma beberapa ketika kini aku terkenang kembali renungan mata itu..

maka beberapa ketika ini juga aku terbayang renungan yang menyorotkan pandangan suatu waktu dulu...

Lirik satu lagu evergreen yang tidak luput dek zaman .... "Dari kerana mata, yang mempunyai kuasa, Ohhh, aku tergoda.. aku tergoda terkecewa.. dari mata! Dari mata terbitnya asmara..." Yang jelasnya aku memang tidak mengingati lirik itu... sebab, kurangnya aku dalam mendalami hal-hal begitu...

Ada juga kata-kata orang tua-tua yang berpengalaman " Dari mata maka turun ke hati..."
dan banyak lagi nasihat berkenaan 'kuasa' mata itu.... bererti pandangan, lirikan, jelingan, renungan, tenungan dan seumpamanya... yang kosong, yang bermakna, yang berpengertian, yang penuh gundah gulana, yang terperangkap dendam.... dan segalanya.


Semua sama, dilalui sama ada oleh lelaki dan perempuan... semua peringkat umur. Melalui mata itulah segala dimengertikan dengan segala yang tersurat dan tersirat.

Beberapa hari belakangan ini, aku bertukar angin ke beberapa wilayah... meluaskan pemandanganku, menambah pengalamanku dengan jauhnya perjalananku.... cuma beberapa hari dan beberapa perjalanan... dan membawa beberapa pengalaman.
Di bumi Allah yang maha luas ini... biarpun tidak sejauh penjelajahan mereka, sahabat-sahabat yang lain, namun ia cukup memberikan aku maklumat baru, perkara baru dan ilmu baru... dengan adanya ilmu yang lama, aku juga memperkukuh pengalaman baru...
Teringat aku perjalanan aku suatu masa dahulu ketika mendaki ke Puncak Gunung Ledang bersama-sama rakan-rakan Kelana dan sekumpulan pelajar sekolah... aku sebetulnya hanya menumpang perjalanan itu... dan menumpang pengalaman itu yang akhirnya merupakan pengalaman yang tidak kulupakan menjadi milikku... Pengalaman kerana aku dapat melihat dan memandang sesuatu yang tidak mereka yang lain dapat lihat... menggunakan sepasang mata ini dengan jelas dan nyata.. dengan sepasang mata ini, yang tidak terlihat pada pandangan orang lain.... Mungkin jika aku berkisah kini, sukar juga untuk membuktikannya... Suatu masa ketika mendaki, setiap mereka melihat hanya batang-batang pokok yang bersusun dan jalan yang semak samun dan mendaki dengan kepayahan dek hujan yang begitu lebat... sedangkan aku melihat hulubalang-hulubalang yang berdiri, beratur dengan anak tangga yang teratur di hadapanku. Namun DIA menutup mulut aku ini daripada berkata-kata... Itulah keadaan aku, ketika 'melihat' sesuatu, mulut aku pasti terkunci. Ketika itu juga sewaktu mereka melihat rimbunan rumpun-rumpun buluh yang berselirat, maka aku melihat susuran jalan yang begitu bersih dan rumpun buluh yang cantik tersusun...
namun mulut aku masih terkunci. DAN, kisah itu ingin aku rahsiakan pada awalnya... kini setelah begitu lama aku kira tidak siapa lagi yang akan bertanya....mungkin disebabkan aku sudah lebih banyak lupa daripada mengingatinya secara terperinci... itulah pemandangan yang terlihat di mata aku ini.
Namun apa yang ingin aku kisahkan beberapa renungan mata yang sukar aku lupakan itu. Entahlah mungkin akan ada yang begitu marah kepada aku ini. Namun sebenarnya aku mengerti. Maafkan aku teman.... aku terkenang beberapa pandangan itu.
Aku juga bukanlah seseorang yang kuat untuk melalui banyak perkara dan aku juga bukan tidak berdaya menerima kenyataan-kenyataan itu. Semua sudah tersurat... dan yang tersirat itu ada yang tidak seharusnya dizahirkan... maka aku hanya bisa memohon kemaafan.
Ketika aku melalui jalan itu, melepasi kumpulan kecil itu... aku terpandang beberapa pandangan itu. Pandangan yang mengingatkan aku suatu kisah lalu... namun yang jelas aku tidak mahu pula mengingatinya lagi. Biarlah segalanya berlalu. Tiada siapa akan tahu dalam hati aku ini.... namun mungkin ada yang memahaminya melalui pandangan aku ini...
Entahkan sesalan... entahkan kesian.... entahkan simpati... entahkan mengasihi... entahkan merindui.... aku tidak pasti, dan aku juga tidak mahu tahu apa yang termengerti di sebalik renungan itu. Jika ada yang mengerti, sudah tentu ada yang memahami.
Yang jelas, apa sekalipun makna di sebalik pandangan itu.... aku hanya ingin mereka mengetahui... aku kini bahagia dengan hidup aku ini. Biarpun tidaklah sehebat mana... biarpun tidak seindah mana... yang pasti aku gembira... Terima kasih atas segalanya, pengalaman yang ada membuatkan aku ini 'berjiwa'... dulu hingga kini, semoga seterusnya.
Dalam beberapa pertemuan, ada yang rindu... memandangku dengan sayu.. namun maafkan aku kerana aku tidak gemar simpati.. maka aku menjauhi. Bukan kerana aku kuat, atau aku berdaya, atau aku menyombong diri... HANYA disebabkan suatu perkara, aku tidak gemar simpati.. walaupun aku ingin untuk dibantu... masih bukan kerana simpati... Dan, aku ingin kalian ketahui.. aku tetap mengasihi, aku tetap menyayangi, aku amat merindui... namun aku tidak tahu bagaimana hendak membuat kalian mengerti... Maafkan aku sekali lagi lagi.
Sahabat,
Daripada pandanganmu,
daripada renungan matamu,
daripada tenungan dan lirikan matamu...
Aku mengerti kerinduanmu.
aku memahami rasa kasihmu...
aku mengetahui sedikit rasa hatimu..
kerana aku juga,
berkeadaan sepertimu..
Aku bersyukur punyai sahabat sepertimu
Aku bahagia miliki saudara selayakmu
Aku gembira ada seseorang sepertimu di sisiku..
Aku begitu tenang dengan ada teman sebaikmu...

Aku kira tiada salahnya memenjarakan kesukaan dan kegembiraan aku. Lalu menyembunyikannya daripada orang lain..
Seperti kata orang, yang kita sukai itu mungkin bukan yang terbaik untuk kita... yang tidak kita sukai itu pula mungkin lebih baik untuk kita.
Dan kebanyakan itu... begitulah!
Aku juga dengan sedar melakukan itu... menghindari daripada yang aku sukai termasuklah daripada dia yang sangat aku kasihi dan cintai itu... kerana aku sangat suka dia, aku berlalu daripadanya..
kerana sangat mengasihi dia juga aku dengan ikhlas membiarkan dia berlalu dan meninggalkan aku ini... walaupun aku tahu yang aku pasti rindu dengan pandangan dan renungan dia itu.... suatu ketika nanti... dan apabila aku terlihat renungan bermakna dan berpengertian seperti pandangan dia... lantas aku terkenang lagi renungan mata kuyu itu... dengan kerdipan tersendiri, dengan senyuman mengukir di bibir... lebih membuat aku terkenangkan dia.
Namun segala itu sudah berlalu, dan aku mengikhlaskannya... daripada hatiku yang tenang dan redha. Aku mengikhlaskan untuk melupakan renungan dan pandangan itu, demi kasih dan sayang aku kepada dia...pasti aku melupakannya... dan aku tidak pernah kesal kerana itu... CUMA, Maafkan aku... jika aku terkenang akan renungan, jelingan dan pandangan itu...
Sahabat... bukan aku tidak mengerti, aku amat memahami... tetapi demi kebahagiaan mu, semoga dikau berlalu dengan tabah dan ikhlas... dan kini dikau sudah pun pergi dari hidupku aku dengan segala kebahagiaan di hati aku ini untuk mendoakan kebahagiaanmu pula....
Semoga catatan ini tidak disalahertikan. Kerana dalam hati kita, bukan hanya kita yang ketahui... dan banyak juga yang ada dalam hati kita ini tidak langsung kita ketahui. Bukan mudah untuk tahu dan mengerti.... dan bukan sukar pula untuk maklum dan memahami.
Aku tidak mahu mengaitkan sesiapa dalam catatan ini, namun aku ingin jika ada yang mengerti... aku ingin miliki dan ada dia dan kamu, kalian dan mereka sebagai sahabat yang membimbing aku kepada kebaikan dunia dan akhirat... dan semoga aku juga bisa berbuat demikian.. Aku ingin menjadi dan mempunyai sahabat dengan erti kata yang sebenar... waimah yang hanya mampu membetulkan kesilapan yang tidak aku sedari ... walau dengan satu renungan dan pandangan mata.
Wallahualam... Wassalam...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan