Selasa, Februari 19, 2013

ERTI PENGORBANAN..

Asslamualaikum..
Hmmm.... sebulan sudah tidak mencatat. Banyak isu tetapi tiada keluangan masa untuk mencatat dan juga liputan yang tidak menentu. Nak kata macam biskut chipsmore itu tidak lah, Cuma beberapa hari ini agak okay sedikit. Kerja pun sudah beransur kurang.
       Tajuk yang aku pilih kali ini erti pengorbanan. Macam besar sahaja isunya. Namun sebenarnya tidaklah sebesar mana yang akan aku catat di sini. Cuma hal ini mengesan di hati ini. Hanya Allah yang mengetahui rasa hati ini ketika mendengar khabar itu. Masyaallah sabarnya dia melalui kehidupan yang penuh ujian dan dugaan ini. Al-Fatihah buat arwah dan semoga pengorbanannya itu akan memberikan kesedaran bagi mereka yang tinggal dan ditinggalkannya...


      Aku menerima berita itu daripada salah seorang sahabatnya.. mereka mantan anak dididkku. Biarpun mereka bukanlah antara mereka yang sangat rapat denganku namun aku sememangnya aku kenali. Apabila ditanya aku mengenali atau tidak aku mengiyakan, namun sedih rasa hati ini mendengar khabar pemergiannya. Kata-kata di dinding facebooknya..
"Syahid itu syurga..takut saya nak melahirkn umat Nabi Muhammad ini..Minta maaf zahir batin..". 
        Sesungguhnya dia telah merasakannya... hari itu hari terakhir dia bersama-sama keluarga dan kita di dunia fana ini. Dan perjalanannya itu telah terkhabar kepadanya. Maka akhirnya dia pergi bersama-sama anak dalam kandungannya setelah cuba melalui proses melahirkan secara normal.
Alangkah mulia hatinya, ketika dalam keadaan cemas dia masih menjaga nama baik sang suami dengan menyatakan suami itu bertugas di luar.... sedangkan suaminya itu bersama-sama dengan isteri yang satu lagi. Dan tambah memilukan sang suami juga sedang dalam perancangan untuk beristeri satu lagi...

        Sahabatnya bercerita dan melalui cerita teman-teman, orang yang menziarahi jenazahnya waktu pengebumiannya terlalu ramai sehingga bertolak-tolakan. Mungkin salah satu sebabnya dia meninggalkan dunia ini pada hari penghulu segala hari iaitu hari Jumaat yang mulia. Pastinya dia tidak dihisab dan insyaallah syurga bagi pengorbanannya itu.. Namun berertikah pengorbanan itu buat sang suami itu?


       Sebagai seorang suami yang menzalimi isteri sedemikian rupa apakah maknanya pengorbanan si isteri. Anaknya yang pergi bersama si ibu merupakan anak yang kelima.. dan selama ini setiap kali dia bersalin, si isteri menguruskan dirinya sendiri.. Kaya bagaimana sekalipun si suami tetapi menzalimi isteri, apakah martabatnya pada isteri tersebut? Dia menerima sang suami dengan ikhlas dan sepenuh hati. Melahirkan zuriat-zuriat buat sang suami namun akhirnya dia 'terkorban' tanpa suaminya di sisi. Sedihnya hati aku ini mengetahui kisah ini, namun aku juga gembira kerana pastinya si isteri boleh memilih mana-mana pintu syurga untuk memasukinya. Alhamdullillah.. menangis dia di dunia ini, semoga bergembiralah dia di sana... Ya Allah, rahmatilah dia dan tempatkanlah dia dalam golongan yang mendapat redaMU.. dan doaku, Semoga sang suami itu diberikan petunjuk dan hidayah dalam hidupnya.. dan tidak dia melakukan perkara yang sama pada isteri-isterinya yang lain. sedarlah tanggungjawab seorang suami itu berat apatah lagi jika memiliki isteri lebih daripada satu. Apakah sang isteri sahaja yang mesti taat dan setia kepada suami? Apakah si suami tidak perlu untuk taat dan patuh dengan tanggungjawab dan amanah terhadap sang isteri.
      
       Terkenang juga kepada saudara yang aku kasihi...hidup bersamanya, namun aku tidak pernah tahu apa yang ada dalam fikiran dan hatinya. Membesarkan anak-anak seramai enam orang sendirian. Ada suami seperti tiada suami.. urusan persekolahan anak-anak, urusan makan minum dan keperluan anak-anak, urusan tempat tinggal semua ditanggung sendiri. Dengan gaji yang tidak seberapa itu dia menjalani hidup dengan tabah. Aku yang bergaji agak besar inipun sering sahaja kekurangan apatah lagi dia. Doaku untuknya semoga Allah limpahkan rezeki yang banyak dan datang daripada segenap sudut dan semoga berikan kekuatan buatnya menjalani hidup yang mencabar ini sebaik mungkin. Entah apa di fikiran si suami yang aku anggap kejam kerana menganiayainya. Bertahun hidup bersama tiada apa-apa yang diberikan buat si isteri. Bukan si isteri tidak bersyukur dengan menidakkan pemberian suami namun yang jelas setiap apa yang ada dalam rumahtangga itu adalah pemberian si isteri. Akhir zaman ini semakin banyak lelaki-lelaki yang bergelar suami tidak bertanggungjawab. Memikirkan keperluan nafsu sendiri sahaja. Berkahwin lebih daripada satu, nafkah tidak pernah tertunai dengan sempurna.


       Kadang-kadang terfikir juga, semasa mereka menerima ijab dan kabul itu bukankah mereka telah sedar akan tanggungjawab mereka kepada amanah yang diakui akan dijaga oleh mereka. Namun secara sedar juga mereka mengabaikannya sewenang-wenangnya. Mengapa sang suami itu lupa bahawa setiap anak yang dilahirkan juga adalah amanah buat mereka. Dan akhirnya disebabkan sikap tidak bertanggungjawab sang suami, isteri dan anak-anak itulah yang mengheret mereka ke neraka. Bukan kerana anak isteri itu sengaja namun disebabkan nakhoda yang tidak bijak mengemudi kapal pelayaran yang dipilihnya sendiri itu. Selalu juga ada sang suami bertanya kenapa ada sahaja yang tidak cukup dalam hidup mereka sedang sebenarnya mereka tidak sedar, keberkatan dalam hidup itu juga hadir daripada doa anak-anak dan isteri, atau isteri-isteri mereka. Dan ada juga mereka yang turut menderhaka dan tidak menjaga hati ibu bapa yang menjaga mereka. Kelewahan pengaruh luar seperti kawan-kawan dan pusat-pusat hiburan tambah menghanyutkan mereka. 


        Aku juga semakin bimbang dengan keadaan ini. Apa masa hadapan anak-anak yang mempunyai ayah, abah, babah, papa, daddy, bapa yang tidak pernah bertanggungjawab. Perlukah pula isteri berkorban untuk terus setia. Namun banyak isteri yang tidak mahu menyandang gelaran janda, maka mereka reda melalui situasi itu sendirian. Benarkah pengorbanan itu? Mungkin benar kata seorang rakan... kebimbangan mendapat suami yang lebih teruk daripada suami yang sedia ada sekiranya mereka bercerai kemudian berkahwin dengan suami yang lain. Namun siapa kita menentukan itu semua. Kita tidak tahu apakah masa hadapan yang ada. Mungkin kita sudah gagal sebelum mencuba.
          Kita seharusnya sentiasa bersangka baik dalam banyak hal dalam kehidupan ini. Jika penat kita berkorban dan pengorbanan itu menjadi sia-sia, maka tidaklah sebenarnya pengorbanan itu bererti..
Semoga kita dapat mengikhlaskan segala-gala apa yang kita lakukan, untuk siapa yang kita lakukan itu... jelasnya niatkanlah kerana ALLAH, maka segala ketentuan olehNYA merupakan suatu ujian yang membolehkan kita memperoleh keredaan daripadanya. Setiap apa yang dilakukan akan ada pahalanya dan akan memberikan kita banyak pedoman dan nasihat tanpa kita sedari. Dengan meniatkan semua itu kerana ALLAH juga akan menjadi ibadah. Manusia kerdil seperti kita ini akan selalu lupa namun dengan segala yang kita lakukan kerana ALLAH kita pasti akan menjadi bijaksana tanpa kita sedari. 
    Sudah agak panjang aku mencatat. Rasanya apa yang ingin aku sampaikan sudahpun terlaksana. Doaku buat orang-orang yang bersabar dan taat kepada suruhan ALLAH, terutama dalam kalangan kawan-kawan dan kenalan yang teraniaya dek kehidupan berumahtangga akan ditempatkan dalam golongan orang-orang yang mendapat keredaan ALLAH dan dikasihi ALLAH dengan sesungguhnya. Bukan mudah untuk terus bersabar dan bukan juga mudah untuk hidup di luar batasan kesabaran. 
    Segala yang baik itu datang dari Allah dan yang buruk itu kelemahan kita sendiri mentakrif dan mentarbiah diri ke jalan yang sebenar-benarnya ditentukan oleh Allah. Semoga apa yang tercatat ini menjadi satu ingatan buat kita bersama, insyaallah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan